I dag, torsdag ges sista föreställningen av Bibeln. Uppsättningen på Göteborgs stadsteater hade premiär i februari och har varit en stor publikframgång. Till en viss förvåning för både teatern som regissören.
- Jag hade inte vågat hoppas på det, snarare var jag nog förberedd på det motsatta med tanke på vad vi gav oss in på. Som att bestiga ett jättestort berg och i förväg veta att man aldrig kommer att nå toppen. Men det känns självklart fantastiskt att ha fått ett sådan mottagande, säger Stefan Metz som länge närt drömmen att få göra teater av Böckernas Bok.
För att den har en sådan enorm betydelse i vårt samhälle och behöver föras ut och diskuteras utanför de religiösa hemvisterna, menar han.
När Stefan Metz fick klartecken att sätta upp Bibeln gick frågan till författaren och dramatikern Niklas Rådström att skriva ett manus baserat på både Gamla och Nya testamentet. Slutproduktionen blev en nära fyra timmar lång föreställningen som till största del lovordats av recensenterna. ”En orädd och genialisk uppsättning” skrev till exempel Ola Sigurdson i Kyrkans Tidning.
Och publiken har strömmat till. Enligt marknadsavdelningen har pjäsen överskridit publik- och budgetmål.
-Framför allt är jag glad över den energi och dynamik som den positiva återkopplingen gett skådespelarna, de har fått större mod och frimodighet att gå längre och djupare in i sina rolltolkningar, säger Stefan Metz som lovordar samarbetet med dem och den smidighet som rått dem emellan trots olika religiösa övertygelser och etniska ursprung.
Med tre extraföreställningar sätter man nu punkt för denna okonventionella produktion som också engagerat publiken. Bland annat genom de samtalsforum "Söndagsskola" som återkommit som programpunkt vissa helger där religiösa och teologiska frågor har satts under lupp med experter i panelen.
-Vi har haft många konfirmander och skolor här men den största delen har faktiskt varit allmänpublik, säger Ulrika Sonn på marknadsavdelningen.
Men en hel del församlingar har besökt teatern i grupper om anställda och medlemmar. Till exempel från Vasa församling i Göteborg där man förra veckan hade en förberedande kväll då man öppnade för diskussion kring hur Bibeln tolkas och användas i kyrkan. I onsdags såg man föreställningen och nu på söndag samlas man igen för att tala om sina intryck. Prosten Björn Bäckersten tycker föreställningen har stora kvaliteter.
-Stimulerande, spännande och tankeväckande. Greppet att foga ihop olika berättelser och händelser från Bibeln gav intressanta tolkningar och öppningar, sa han efteråt men påpekar att han tycker att Nya testamentet med dess texter fått stå tillbaka för mycket i förhållandet till det Gamla.
Att kritken varit så pass återhållsam trots att man för första gången tar sig an "den heliga skrift", så konskevent på en teaterscen tror han kan bero på att de mest känsliga helt enkelt låtit bli att gå. Men inte heller Björn Bäckerström är av meningen att man får göra vad som helst med Bibeln.
-Men det måste få finnas frihet att göra ett konstnärligt försök, där kan kyrkan inte har några färdiga anspråk på att det ska tolkas eller drivas på ett visst sätt. Särskilt inte när det presenteras som en teaterproduktion, mer problematiskt hade det förstås varit om en kyrklig institution hade satt upp något liknande.
Ännu så länge har ingen annan svensk teaterscen hört sig av för få spela Bibeln.
-Men manuset håller på att översättas så jag tror nog den kommer att dyka upp på andra teaterscener i Europa snart. Åtminstone så vet jag att det är Niklas Rådströms vilja och förhoppning, säger Stefan Metz.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.