En glittrande julutställning i palatset

​​​​​​​ I dag, fredag, inviger kardinal och biskop Anders Arborelius en glittrande utställning med julkrubbor från Krakow. I fem utställningsrum på Hallwylska museet i Stockholm ges en försmak av den kommande julen.

Ända sedan medeltiden har skickliga hantverkare tillverkat julkrubbor i Polen. Krakow är den stad där hantverket fortfarande lever och frodas och varje år sedan 1937 arrangerar Historiska museet i staden en populär tävling i vem som gör den vackraste krubban.

Tävlingen gör att intresset för julkrubborna också fortsätter och ofta kan flera medlemmar i en familj vara med i tillverkningen av krubban vars huvudmaterial är plywood. Det glittriga materialet är oftast stanniol-papper.

På tävlingsdagen i går alla deltagare i procession med sina bidrag till Historiska museet på torget där de bedöms av en jury och sedan ställs ut. Juryn bedömer bland annat arkitektur, färgsättning, figurer, dekorativt utseende och ljussättning. Det är vanligt att 160-180 krubbor deltar i tävlingen. Efter tävlingen säljs krubborna vidare och en del hamnar på banker, postkontor, restauranger eller på Historiska museet i Krakow.

Under andra hälften av 1800-talet sammanfördes tillverkningen av krubbor med den mycket omtyckta seden att gå från hus till hus och sjunga julsånger. Krubborna bar man med sig som en sorts mobila teaterscener och därför fick de handtag på sidorna, något de fortfarande har.

Nu visas ett 30-tal krubbor som lånats in från Krakow på Hallwylska museet och där möts besökaren av en färgprakt utöver det vanliga. Julkrubborna har oftast den heliga familjen i centrum, placerad på första våningen på en himmelsk estrad. Men där finns också profana eller historiska figurer med som kända skådespelare, de är placerade på krubbans markplan. Krubborna har höga tornspiror, lökformade kupoler, genombrutna fönster, trappor, smala kolonner och mängder med figurer som alla karaktäriseras av en ståtlig färgprakt som gränsar till sagornas värld.

Julkrubborna i Krakow hade ett starkt symboliskt värde för kristendomen och den katolska tron i Polen, inte minst under den kommunistiska tiden. Med på utställningen är därför en julkrubba av Antoni Wołek som tillverkades 1978, det år då den polske kardinalen Karol Wojtyla valdes till påve Johannes Paulus II. Därför finns han också med som en av figurerna i julkrubban och står på en balkong och vinkar till folket. Samma år utnämndes också Krakow till världsarv på Unescos lista.

Förra året vann Maciej Moszew tävlingen med sitt fantastiska bidrag där 54 änglar spelar trumpet. Det tog honom 30 000 timmar att göra julkrubban. Priset på krubban för den som vill köpa är 60 000 kronor.

Ekerökrubban är en julkrubba som har ”extra allt”. Den har gjorts av Roman Wozniak och är utlånad från Ekerö kommun som köpte in den 2013 och den ställs ut varje år i kommunens bibliotek. Här finns mängder av figurer vid sidan av den heliga familjen:  guldglittrande drottningar, Carl Larsson med sitt staffli, Gustaf III, Nils Holgersson ridande på gåsen Akka, Alfred Nobel, ett Luciatåg och ett vikingaskepp – alltsammans framställt med både humor och allvar.

Utställningen öppnar för allmänheten nu på lördag och pågår till i slutet av januari 2019.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.