Känsloladdad invigning av bokmässan i Göteborg

Vd:n Maria Källsson beskrev Bokmässan som en motkraft till det polariserade samhällsklimatet. Men det var kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) som fick en spontanapplåd vid invigningsceremonin i Göteborg.

"Silence is not golden" stod det textat på Alice Bah Kuhnkes tröja. 100-årsjubileet av Finlands själständighet uppmärksammas på mässan och Bah Kuhnke gjorde en odyssé genom den finska 1900-talslitteraturen men berörde också nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationståg i Göteborg på lördag.

- Vi måste reagera när vi möts av förnekelse av historiens värsta förbrytelser och vi måste skydda alla dem som utsätts för odemokratiska krafters provokationer. Nazism är ett brott mot mänskligheten, inte en åsikt, sade Kuhnke, och fick en applåd.

Årets Bokmässa är den 33:e men den första som bojkottas av ett stort antal författare och även av förlag som Ersatz som anser att mässan borde ha sagt nej till högerextrema Nya Tider.

Vd:n Maria Källsson beskrev i sin tur mässan som en praktisk tillämpning av yttrandefriheten och som "ett motstånd och en stark kraft mot trångsynthet och rasism ".

Bildning är årets huvudtema, och i många av dessa seminarier står Svenska Kyrkan som medarrangör.

Ärkebiskopen Antje Jackelén gladdes åt årets tema i ett tal där hon samtidigt indirekt berörde ett Göteborg där nazister har fått demonstrationstillstånd samtidigt som synagogan firar jom kippur. En teknisk lagtillämpning utan förankring i humanistiska bildningsideal leder till ett samhälle i gungning, framhöll Jackelén.

- På förekommen anledning just i denna stad, kan man med fog undra: vad händer med ett samhälle som helhet när viktiga och djupt meningsbärande riter blir degraderade till en symbolfråga som lagtillämpningen ska ignorera? Där stora högtidsdagar som bär på ett flertusenårigt arv reduceras till känslor som den offentliga ordningen inte bör ta hänsyn till, sade ärkebiskopen.

Erika Josefsson/TT

Fakta: Bokmässan 2017

Årets mässa pågår till och med söndag 1 oktober och bland de internationella gästarna finns Arundhati Roy, Roberto Saviano, Samar Yazbek och Asli Erdogan.

 

Huvudtema i år är "bildning", vilket bland annat anknyter till 500-årsjubileet av reformationen som på sikt ledde till att fler lärde sig läsa.

 

Svenska kyrkan är en av medarrangörerna när det gäller just bildningstemat och ärkebiskop Antje Jackelén hälsar bildningstemat extra välkommet "i en tid av polarisering, populism och alternativa fakta".

 

Jackelén ser alldeles särskilt fram emot samtalet med Joachim Gauck, fram till nyligen Tysklands president och tidigare en av de drivande krafterna bakom den tyska återföreningen:

 

- "Demokratin är min älskling" säger Gauck och jag vill fråga honom hur stark hans älskling är nu?

 

Men själva utgångspunkten är litteraturens förmåga att låta läsarna erfara nya verkligheter, men också skolans och bibliotekens roll när det gäller att förmedla kunskaper för att tolka dem.

 

Bokmässan uppmärksammar också Finlands 100-årsjubileum med gäster som Kjell Westö och Sirpa Kähkönen.

 

Även den unga irländska litteraturen ägnas särskild uppmärksamhet. Bland de irländska författarna i Göteborg finns Rob Doyle och Sally Rooney.

TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.