Musikhandskrifter från reformationen funna i kyrkor

Sju tidigare okända musikhandskrifter från reformationstiden har hittats i olika landsortkyrkor runt om i Skara stift.

– Det är som om bibelforskare skulle hitta okända bibeltexter, säger Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet.

Fynden och upptäckten av musikhandskrifterna, som dateras från 1550 till 1610 eller 1620, är ett resultat av en totalinventering av kyrkornas äldre bokbestånd som genomförts i Skara stift av papperskonservator Fanny Stenback. Hon har rest runt i stiftets alla stiftets kyrkor och gjort en förteckning över alla böcker som finns där.

– För mig har stiftsbiblioteken varit som att komma till Tutankhamons grav. Det är fantastiskt. Vi har nu fem helt nya musikhandskrifter som ger en helt ny bild av reformationen i Sverige och Skara stift, säger Mattias Lundberg.

De nya fynden, spektakulära och välbevarade, är till antalet lika många som hittills varit kända i hela landet.

Tidigare forskning har utgått ifrån att striderna mellan Johan III och Hertig Karl om den Röda boken påverkade mycket ute i landet. Men fynden från Skara stift visar att det fanns en väldig kontinuitet efter att reformationen genomfördes.

– Man fortsatte att sjunga som man alltid hade gjort. Det nya är att man sjöng på svenska.

Av fynden kan man också se att Olaus Petris nya ordningar från 1548 bundits ihop med de gamla handskrifterna. De är i nyskick, nästan helt oanvända. Men deras egna skrifter är slitna och nötta.

– Det innebär att de nya ordningarna inte brukades i den utsträckning man kanske trott.

– Man kan se att handskrifterna är tillkomna, bundna och säkert kopierade på plats, i den kyrka de hittats. Man kan också se att en del använts långt in på 1600-talet.

Genom inventeringen har en del handskrifter hittats i 1800-talskyrkor. Där har man inte sökt efter reformationsmaterial tidigare.

– Det är inte alla forskare som får uppleva att det kommer fram 500 år gammalt material i en sådan omfattning som denna. Men jag tror inte att det är allt. Det kommer mer från andra ställen där man inte förväntat sig att leta, säger Mattias Lundberg.

Klart är att inventeringarna fortsätter. Nu är det Strängnäs stift som står på tur.

Taggar:

Skara stift Psalm
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.