Under torsdagens prisutdelning tar den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén emot pris i kategorin "Livsgärning" i Fryshuset. En del av motiveringen lyder:
"Hederspriset för livsgärning går till tidigare ärkebiskop Antje Jackelén. Antje har under hela sitt yrkesliv arbetat för tolerans, mänskliga rättigheter och medmänsklighet. Hon är en flitig debattör och inflytelserik opinionsbildare. Hon utmärker sig genom sitt starka engagemang och sitt mod att lyfta komplexa frågor", är en del av motiveringen.
"Glädje, tacksamhet och stolthet"
I pressmeddelandet säger den tidigare ärkebiskopen att hon både känner glädje och stolthet över utmärkelsen.
– Det är stort. Dels är det stort i sig att få ett pris i Anders Carlbergs anda, dels det här med livsgärning. Ordet livsgärning väcker dubbla känslor – å ena sidan värme, å andra sidan blir jag påmind om att jag är i ett nytt skede i livet. När man säger livsgärning, hur mycket är det då kvar av livet? Men framförallt känner jag glädje, tacksamhet och stolthet över att få ha bidragit till någonting. Varje livsgärning, är ett resultat av mångas goda samverkan och alla de som hjälpt mig utveckla mina gåvor är delaktiga i det här priset.
Varje livsgärning, är ett resultat av mångas goda samverkan och alla de som hjälpt mig utveckla mina gåvor är delaktiga i det här priset.
Det är sjunde året i rad som Fryshuset delar ut minnespriset. Kategorin Livsgärning har delats ut sedan 2017. Tidigare pristagare är Emerich Roth (2017) Hédi Fried (2018), Margot Wallström (2019), Gösta Vestlund (postumt) (2020) och Suzanne Osten (2021).
Carlberg hade ett stort intresse för andlighet
Priset är till minne av Fryshusets grundare Anders Carlberg som hade ett särskilt stort intresse för ungas chans att få utvecklas. Carlberg hade även ett stort intresse för andlighet och interreligiösa samtal, något som bland annat framkommer i de böcker han skrivit.
- Han drevs av en tro på människor, inte misstro. Han var övertygad om att alla människor, med rätt miljö och stimulans, kan gå framåt och utvecklas oavsett vad som hänt tidigare i livet. Han hade också ett stort andligt intresse och studerade flera olika religioner. Han bjöd in företrädare för olika religioner och livsåskådningar till samtal för att skapa förståelse och dialog, säger Carin Balfe Arbman, kommunikationschef och sekreterare i juryn.
Tanken med priset är att inspirera andra till handlingar i Anders Carlbergs anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.
Lyfte oro i sin sista predikan
Den 30 oktober lade ärkebiskop Antje Jackelén ner staven i Uppsala domkyrka. I sin predikan på högtidsgudstjänsten lyfte hon bland annat upp sin oro över en växande individualism. Detta kopplat till den stora internationella värderingsundersökningen World values survey, där Sverige sticker ut som det land som värderar självförverkligande och sekulär rationalitet högst.
– Vi talar ofta om individer, snarare än om personer. Individ betyder odelbar enhet, i det mesta sig själv nog. En person däremot är en människa insatt i relationer och sammanhang: skapelsen, medmänniskor, kultur. Det räcker inte att vara individ. En hop individer bygger varken katedraler, gemenskap eller fred; det gör personer i samverkan.
Men än så länge finns en syn på livet, säger ärkebiskopen, präglad av kristen tro, även i de sekulära delarna av samhället. En syn där man står upp för de svaga och barnen och respekterar varandra olikheter.