Ärkebiskop emerita Antje Jackelén är djupt oroad över utvecklingen i Israel och Palestina, och hon menar att det behövs ett nytt ledarskap på båda sidor. Hon pekar ut Hamas som ett enormt problem, men även den israeliska regeringen med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen ser hon som ett hinder för fred.
- Hans avvisande av en tvåstatslösning och krigsretorik som använder sig av Bibeln – jag tänker på hänvisningen till amalekiterna om vilka det sägs att de bör utrotas till sista spädbarn – det är oerhört bekymmersamt.
Inte relligiös konflikt
Tillsammans med två kristna företrädare, en muslimsk och en judisk mötte hon strax före jul EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas för att samtala om kriget i Gaza och de konsekvenser som det fått i Europa. Antje Jackelén deltog som representant för Konferensen för Europas kyrkor, KEK, och Svenska kyrkan. EU-kommissionen träffar regelbundet religiösa företrädare, men detta möte var extrainsatt på grund av det akuta läget.
- Alla var överens om att detta inte är en religiös konflikt, men att religionen spelar en roll i den, säger Antje Jackelén.
Antisemitismen har växt
I Europa har antisemitiska uttryck och attacker ökat dramatiskt under de senaste månaderna. De religiösa företrädarna och EU:s företrädare var överens om att antisemitism och islamhat måste bekämpas samtidigt och gemensamt. Antje Jackelén menar att det finns flera typer av antisemitism, dels en gammal europeisk, dels en med rötterna i Mellanöstern.
- Den senare är en frukt av nedärvda fördomar och hat, och generationers erfarenhet av fördrivning, förtryck och våld. Båda sorters antisemitism går att förklara, men aldrig att ursäkta.
Händelserna i Israel och Palestina har försvårat de interreligiösa kontakterna på vissa hålll. Antje Jackelén betonar dock vikten av interreligiösa möten där företrädare från olika religioner visar respekt för varandra även om man inte är överens i allt. Det går att stötta varandra ändå, menar hon, för att motverka att polarisering ökar.
- Om religiösa ledare visar att de kan tala med varandra, så blir det kanske lättare att göra det även på församlingsnivå, säger hon.
Ser du det pågående kriget i Gaza som en hämnd från israeliskt håll?
- Om israelerna ser det som en hämnd så är frågan hur många palestinska liv som ska offras för de israeler som har dött. Oavsett svar, målet måste vara en rättvis fred för både Israel och Palestina, säger hon.
Många i området har dock tappat hoppet om fred, och ser att Hamas attack och det efterföljande kriget gjort situationen becksvart. Antje Jackelén menar att kristna aldrig kan sluta att agera.
- Det vi kan göra är som alltid: be, men också arbeta. Vi ska använda teologisk analys för att visa när Bibeln används vilseledande, som när det sätts likhetstecken mellan folket Israel i Gamla testamentet och den nuvarande staten Israel. Vi måste se till att de som har skadats när de körts över av våldets hjul får hjälp; men vi ska också göra allt vi kan för att sätta käppar i våldets hjul, säger hon.