Delar från nedbrunna kyrkan i Sjösås såldes: Hit går pengarna

På varje lapp hänger en spik med texten “Till minne. Handsmidd spik från Sjösås nya kyrka i Viås som byggdes av församlingen 1862-1865 och brann ner 3 september 2022.” På lappen finns också ett foto som Inger Söderberg tog när kyrkan fyllde 150 år.  Foto: Privat 

I ruinen efter Sjösås nya kyrka hittade församlingen rostiga spikar. Dessa har nu sålts till förmån för Act Svenska kyrkans fastekampanj. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

På varje lapp hänger en spik med texten “Till minne. Handsmidd spik från Sjösås nya kyrka i Viås som byggdes av församlingen 1862-1865 och brann ner 3 september 2022.” På lappen finns också ett foto som Inger Söderberg tog när kyrkan fyllde 150 år.  Foto: Privat 

I Sjösås församling, Växjö stift, inleddes fasteaktionen i söndags med försäljning av rostiga spikar. Men det var inte vilka rostiga spikar som helst. På varje spik satt en lapp där det stod “Till minne. Handsmidd spik från Sjösås nya kyrka i Viås som byggdes av församlingen 1862-1865 och brann ner 3 september 2022.”  

Idén om att sälja spikarna till förmån för Act Svenska kyrkans fastekampanj kom från Inger Söderberg. Hon bor granne mer den nu nedbrunna kyrkan och är med i både församlingsrådet och internationella gruppen i Sjösås församling. 

– I november var vi en grupp som gick runt med fastighetschefen Mats Lindblad i ruinen och då hittade vi alla de här spikarna. Det var så otroligt många spikar och jag tänkte att det kan vara flera som vill ha ett minne från kyrkan, säger hon. 

Ett bidrag till Acts arbete

Försäljningen av spikarna, som kostade 100 kronor styck, ägde rum vid en gudstjänst i församlingshemmet bredvid kyrkoruinen. 

– Det var precis smockfullt i församlingshemmet, så det var roligt. Det blev en bra start på fastlagssöndagen och gav ett bidrag till Acts arbete efter jordbävningen, säger Inger Söderberg. 

Sjösås kyrka

Det var lördagen den tredje september 2022 som en kraftig brand bröt ut i Sjösås nya kyrka. Foto: Mikael M Johansson

Efter gudstjänsten pratade byborna om vad som skulle kunna hända med platsen och en eventuell ny kyrkobyggnad. Beslutet om en eventuell ny gudstjänstlokal eller annan byggnad ligger i första han hos kyrkorådet i Växjö pastorat, där Sjösås församling ingår. Men kyrkorådet har sagt att det vill föra dialog med den lokala församlingen och församlingsrådet har bildat en arbetsgrupp som arbetar med frågan.  

– Kyrkorådets arbetsutskott var här i höstas och vi kände på oss att det var nog inte så väldigt välvilligt inställda till att det blir något här. Vi sa att ska vi ha något så får vi nog kämpa för det, säger Inger Söderberg

Önskar energisnålt kapell

För henne, som brukade vakna varje morgon och titta ut över det vitputsade kyrktornet som sträckte sig mot himlen, är det är viktig fråga.

– Ett energisnålt kapell med solceller på taket, det hade varit jättefint. Och bergvärme också kanske, så att det blir självförsörjande ur elsynpunkt. Sedan kan vi bybor hjälpas åt kring enklare skötsel och att ringa i klockorna och sånt, säger Inger Söderberg. 

Snart ska arbetsgruppen lämna in sin idé om ett kapell till kyrkorådet, sedan hoppas medlemmarna att en arkitekt kan hjälpa dem att bedöma vad som är möjligt att göra på platsen.  

– Vi har ju bara lite idéer, vi vet ju inte vad som är möjligt. Det har inte brunnit så många kyrkor på sista tiden, så det är nog lite brist på erfarenhet, säger Inger Söderberg. 

Inger Söderberg

Bild från när Kyrkans Tidning var på plats efter branden. Kyrkvärden Inger Söderberg var den som ringde efter räddningstjänsten. Foto: Mikael M Johansson