Revisor: ”Fler regler för kyrkan än för företagen”

Som revisor i en församling ska man följa upp att verksamheten följer revisionslagen och kyrkoordningens regler. Särskilt stor försiktighet bör iakttas vad gäller investeringar i onoterade aktier.

Det sammanfattar budskapet från Gert Wilkens på revisionsföretaget PWC. I 30 år har han arbetat på uppdrag av Svenska kyrkan och han är en eftertraktad utbildare bland annat av kyrkoherdar som behöver lära sig mer om ekonomi och förtroendevalda som ska lära sig hantera exempelvis sina uppgifter som kyrkorådsledamöter.

Han är redovisningskonsult på PWC, som ansvarar för revisionen för 40 procent av Svenska kyrkans församlingar och pastorat.

– Det är samma regelverk som styr församlingar och pastorat som styr företagen. Revisionslagen är grunden men därutöver har vi kyrkoordningen som innebär att fler regler än de som revisionslagen omfattar tillämpas i kyrkan, säger Gert Wilkens.

– Eftersom det är en medlemsorganisation med inbetalda avgifter har Svenska kyrkan ett stort ansvar för att ta hand om pengarna på rätt sätt för att den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Kyrkorådet har uppdraget att skapa nytta för pengarna i församlingen.

Gert Wilkens talar om den omvända ekonomin inom ideella organisationer:

– Företag når sitt mål att skapa värde, alltså pengar, för aktieägarna via sin produktion. I den ideella sektorn skapar pengar förutsättningar för att skapa mest möjliga högkvalitativa verksamhet. Det är ett annat sätt att tänka. Den grundläggande uppgiften är det som verksamheten byggs kring.

En fråga, som aktualiserats av den krisande företagssfären inom Mikrofinanshuset och Nordic Microcap, gäller investeringar i onoterade aktier.

– Här måste man vara ytterst försiktig, säger Gert Wilkens. När man gör en investering i ett onoterat bolag måste man komma ihåg att det inte finns någon etablerad marknad så det kan vara svårt att avyttra placeringarna när man behöver pengarna. För noterade aktier finns det en marknad. Man kan göra en vinst eller en förlust, men man kan alltid omsätta sitt aktieinnehav i pengar.

Fakta: Kyrkokameralt

Sveriges kyrkokamerala förening, som bildades 1955, håller 7-9 juni sin årliga konferens, i år i Norrköping då 100 av de 219 medlemmarna samlas för att dryfta kyrkokamerala frågor.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.