Kyrkomötet röstade nej till två motioner om att utreda konsekvenser av att kyrkoherdar blir anställda av stiften.
Tillsyns och uppdragsutskottet hade i sitt betänkande föreslagit att kyrkomötet skulle bifalla förslag i två motioner, en - motion 31 - skriven av Fria liberaler i Svenska kyrkan, och en - motion 48 - av ledamöter från Vänstern i Svenska kyrkan om att utreda formerna för kyrkoherdarnas anställning och vad stiftsanställning skulle innebära. Men ledamöter från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna i utskottet hade reserverat sig.
Avgjordes under tisdagen
På tisdagens morgon avgjordes frågorna och kyrkomötet sa nej till att utreda möjligheten till en annan form av anställning för kyrkoherdar.
Under måndagskvällen på kyrkomötets första dag debatterades motionerna.
– Ett av argumenten är att det skulle bli mindre utköp om man anställde i stiften. Men vad händer med den kyrkoherde som inte passar som kyrkoherde? Ska stiftet ta hand om den då? Då kostar den i lön eller sitter på stiftet, för den ska inte köpas ut, sa Roine Olsson, Socialdemokraterna.
Vill att resurser används effektivt
Jonas Noréus, Fria liberaler i Svenska kyrkan, en av motionärerna, svarade:
– Stiften, som är en större arbetsgivare, har större möjlighet att placera om. Det handlar inte om att det skapas kyrkoherdekyrkogårdar på stiftskansliet, utan kanske troligare att sätta kyrkoherdar som inte passar som komminister någonstans. Det handlar om att vara effektiva med de resurser och pengar vi har, inte slösa bort på utköp.
Båda motionerna föreslogs av tillsyns- och uppdragsutskottet att bifallas och motionerna fick också stöd av många i talarstolen.
Biskop Tyrberg har långt engagemang i frågan
Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift, var en av dessa. Han har varit engagerad i frågan om stiftsanställda kyrkoherdar sedan 90-talet.
– Mina motdebattörer har offentligt sagt att det inte är möjligt att flytta arbetsgivarskapet från församling till stift, men sedan sagt till mig att det går. Självklart går det, om man vill. Problemet är att man inte vill, sa han och fortsatte:
– Det var inte bra innan, det är definitivt inte bra nu. Jag skulle säga att det är sämre nu. Vid sekelskiftet när nuvarande reform infördes sa man att den behövde utvärderas efter cirka 15 år. En stor reform behöver utredas. När ni inte vill utreda, vad är det ni inte vill veta?
Kan försvåra relation mellan kyrkoherde och kyrkoråd
Många var också de som pratade för att motionerna ska avslås.
– Det är omöjligt i arbetsrättslig synpunkt att ha en chef anställd i en annan organisation än den är chef över, sa Stig-Göran Fransson, Centerpartiet.
Han fick medhåll från förste vice ordförande i kyrkostyrelsen, Wanja Lundby-Wedin, Socialdemokraterna. Hon sa också att hon trodde att den demokratiska ordningen som finns i dag skulle rubbas av att andra anställningsförhållandet för kyrkoherden.
– För mig är det viktigaste argumenten demokratiaspekten i att man tar bort ansvaret för kyrkorådet att värna om sin egen kyrkoherde och ha en god balans. Jag har sån himla bra relation med min kyrkoherde och vi fungerar så bra tillsammans. Det gör vi för att vi har en ömsesidighet i att hon vill kyrkorådet väl, jag vill henne väl och vi tar ett gemensamt ansvar. Så vill jag att det ska fungera fortsättningsvis, sa Wanja Lundby-Wedin.
HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023