I ett budgetförslag aviserade finska regeringen tidigare i år att den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland kan komma att få avsevärt mindre i statligt stöd. Totalt handlar det om motsvarande 230 miljoner kronor av 1 400 miljoner som kyrkan kan förlora. Pengarna har hittills använts till bland annat begravningsverksamhet, folkbokföring och kulturhistorisk vård.
Orättvist för medlemmarna
Nu har det finska kyrkomötet diskuterat frågan och beslutat att skicka in en skrivelse till regeringen.
I skrivelsen vänder sig kyrkan mot att kyrkans medlemmar drabbas när finansieringslagen ändras för att stärka statens ekonomi.
”Det försätter kyrkans medlemmar i en ojämlik ställning jämfört med andra medborgare i strid med grundlagens jämlikhetsprincip. Det skulle också försvaga en viktig uppgift med tanke på samhällssäkerheten och hotar öka avgifterna inom begravningsverksamheten. ” skriver kyrkomötet.
Bryter tidigare överenskommelsen
Begravningsväsendet, folkbokföringen och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader är åtaganden som kyrkan har som ansetts vara samhälleliga uppgifter. Kyrkan menar att budgetförslaget innebär att staten nu frångår den tidigare lagstadgade överenskommelsen att ersätta kyrkan för att utföra dessa samhälleliga uppgifter.
Med minskat stöd skulle kyrkoskatten behöva öka.
”Församlingarnas medlemmar tvingas framöver genom kyrkoskatten betala mera för skötseln av samhällsuppgifter än andra medborgare” skriver kyrkomötets ekonomiutskott.
Kan avsäga sig begravningsansvaret
I skrivelsen ber kyrkomötet regeringen att tänka om och revidera begravningslagen.
I en motion till kyrkomötet har det föreslagits att den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland ska avsäga sig ansvaret för begravningsväsendet på grund av regeringens nedskärningsplaner. Den motionen behandlades inte av kyrkomötet nu utan kommer att tas upp när kyrkomötet samlas igen i vår.