Uppdaterad
Lördagen den 10 september var Folkets hus i Gällivare öppet för valdebatt, förtidsröstning och fika. I biosalongen hölls två debatter på scenen och däremellan kunde nomineringsgrupperna möta väljare vid bord ute i foaljén. Helena Lillbro, Gällivare församlings kanslichef, tycker att dagen blev en succé.
– Det blev jättebra, det kom ungefär 60 personer och det är vi jättenöjda med en lördag med strålande sol. .
Nomineringsgrupperna som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Gällivare är Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan och Borgerligt alternativ. Anki Bondesson, kyrkovalledare på kyrkokansliet i Uppsala men boende i Gällivare församling, ledde utfrågningen och nomineringsgrupperna hade fått frågorna i förväg: Vilken är den största utmaningen för Svenska kyrkan och för församlingen? Hur vill ni möta de utmaningarna? Vilka tre frågor tycker ni är viktigast för församlingen? Och vem kommer att märka skillnad om er nomineringsgrupp får mer inflytande?
Den som hade andra frågor fick passa på att ställa dem till grupperna när de fanns vid sina bord i foaljén.
– Vi var inte ute efter någon debatt på scen, det här är ju ofta lite ovana politiker. I stället fick de tid att förbereda sig, och det hade de gjort, alla hade verkligen tänkt till, säger Helena Lillbro.
Därför livesändes inte heller utfrågningen, men man spelade in den och kommer att lägga ut den på församlingens Facebook och Youtube. Under dagen såldes hembakt fika där alla pengar gick till Act Svenska kyrkan.
– Och prästerna stod och sålde prästost.
I Folkets hus togs även förtidsröster emot under lördagen, och det fanns fiskdamm och pyssel för barnen.
– Vi tänkte att vi gör en grej av det, så att det lockar folk. Och vi fick mersmak. Kanske gör vi det här fler gånger även när det inte är val. Det kan nog påverka fler att komma och rösta, de märker att de kan nå sina lokala politiker och att det spelar roll vad de ställer för frågor.
Vid förra kyrkovalet var valdeltagandet drygt 12 procent. Det var en uppgång från valet innan då 7,7 procent röstade.
– Jag hoppas på att valdeltagandet blir bättre i år, säger Helena Lillbro.