Många valdebatter inför kyrkovalet

Valgeneralen Anki Bondeson leder valdebatten i sin hemförsamling Gällivare. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Gällivare församling

I helgen hölls egna debatter inför kyrkovalet i flera församlingar. Även Fältbiologerna hade en kyrkovalsdebatt, med miljön i fokus. I veckan som leder upp till valdagen fortsätter debatterna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Valgeneralen Anki Bondeson leder valdebatten i sin hemförsamling Gällivare. Foto: Magnus Aronson/Ikon, Gällivare församling

Uppdaterad

Lördagen den 10 september var Folkets hus i Gällivare öppet för valdebatt, förtidsröstning och fika. I biosalongen hölls två debatter på scenen och däremellan kunde nomineringsgrupperna möta väljare vid bord ute i foaljén. Helena Lillbro, Gällivare församlings kanslichef, tycker att dagen blev en succé.

– Det blev jättebra, det kom ungefär 60 personer och det är vi jättenöjda med en lördag med strålande sol.  .

Nomineringsgrupperna som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Gällivare är Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan och Borgerligt alternativ. Anki Bondesson, kyrkovalledare på kyrkokansliet i Uppsala men boende i Gällivare församling, ledde utfrågningen och nomineringsgrupperna hade fått frågorna i förväg: Vilken är den största utmaningen för Svenska kyrkan och för församlingen? Hur vill ni möta de utmaningarna? Vilka tre frågor tycker ni är viktigast för församlingen? Och vem kommer att märka skillnad om er nomineringsgrupp får mer inflytande?

Den som hade andra frågor fick passa på att ställa dem till grupperna när de fanns vid sina bord i foaljén. 

– Vi var inte ute efter någon debatt på scen, det här är ju ofta lite ovana politiker. I stället fick de tid att förbereda sig, och det hade de gjort, alla hade verkligen tänkt till, säger Helena Lillbro.

Därför livesändes inte heller utfrågningen, men man spelade in den och kommer att lägga ut den på församlingens Facebook och Youtube. Under dagen såldes hembakt fika där alla pengar gick till Act Svenska kyrkan.

Och prästerna stod och sålde prästost. 

I Folkets hus togs även förtidsröster emot under lördagen, och det fanns fiskdamm och pyssel för barnen.

– Vi tänkte att vi gör en grej av det, så att det lockar folk. Och vi fick mersmak. Kanske gör vi det här fler gånger även när det inte är val. Det kan nog påverka fler att komma och rösta, de märker att de kan nå sina lokala politiker och att det spelar roll vad de ställer för frågor.

Vid förra kyrkovalet var valdeltagandet drygt 12 procent. Det var en uppgång från valet innan då 7,7 procent röstade.

– Jag hoppas på att valdeltagandet blir bättre i år, säger Helena Lillbro.

Fältbiologerna debatterade klimat, skogsbruk och mänskliga rättigheter
Klimatet och kyrkans skogsbruk är i fokus när Fältbiologerna bjuder in till valdebatt. Foto: Foto: Johan Gunséus/TT

Fältbiologerna, Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga, anordnade en debatt under söndagen.

– Kyrkovalet handlar om klimatet. Kyrkans arbete kan antingen förvärra klimatkrisen och artdöden eller bidra till en hållbar framtid. Därför har det stor betydelse vilka som har makt i kyrkan. Fältbiologerna är religiöst och politiskt obundna och vill ställa alla makthavare, sekulära som religiösa, mot väggen, säger förbundets ordförande Leo Rudberg.

Fältbiologerna hade dock bara bjudit in de nomineringsgrupper som de ansåg delar förbundets grundläggande demokratiska värderingar.

– Vi tar avstånd från bland annat Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige då de är antidemokratiska klimatförnekare som hotar allt vi står för.

Temat på debatten var Kyrkan och miljön.

– Kyrkovalet är ett miljöval. Ska Svenska Kyrkan fortsätta skövla naturskogar på löpande band, sälja ut samiska marker till exploatörer och flyga sönder vår framtid? Eller ska Svenska Kyrkan ta klimatkrisen och artdöden på allvar, skydda alla naturskogar och respektera samers rättigheter? Sådana frågor debatterade kyrkopolitkerna, i en livlig och rak debatt som tydliggjorde skillnaderna mellan nomineringsgrupperna. Debatten blev en succé tack vare allmänhetens växande intresse för kyrkans miljöarbete, skriver Leo Rudberg i ett pressmeddelande.

Fältbiologerna skriver själva att deras debatt blev den största av alla valdebatter år 2021, med över 3 000 enskilda tittare live. Även frågor som mänskliga rättigheter, rasism och samkönade äktenskap debatterades.

Debatten kan ses i efterhand på Fältbiologernas facebooksida.

Samtal i Stockholms domkyrkoförsamling
Vem bestämmer i kyrkan? Det diskuterar Wanja Lundby-Wedin (S), Hans Ulfvebrand (BA) och Amanda Carlshamre (POSK) i domkyrkosalen i Stockholm. Foto: Marcus Gustafsson, Magnus Aronson, Johannes Fransen

I Stockholm domkyrkoförsamling tar man till ett lite annorlunda grepp än den klassiska utfrågningen och debatten, och arrangerar ett kyrkovalssamtal. Amanda Carlshamre (POSK), Hans Ulfebrand (BA) och Wanja Lundby-Wedin (S) möts i ett samtal under rubriken ”Vem bestämmer i kyrkan?”

Ambitionen är att komma bortom de kyrkopolitiska sakfrågorna och i stället få ett personligt perspektiv från de tre inbjudna: Hur ser de på sin roll som kyrkopoltiker, vad vill de åstadkomma och vad det är som driver dem. Samtalet leds av Eskil Franck och kommer också handla om vad kyrkopolitik är och om politik alls kan sägas höra hemma i kyrkan.

Samtalet hålls söndagen den 12 september kl 13.00–14.30, i Storkyrkosalen i Gamla stan i Stockholm, men kan även följas på Stockholms domkyrkoförsamlings hemsida.

Senare samma dag, kl 15.00 leder Joanna Lundquist som är verksamhetsansvarig på Mäster Olofsgården, ett allaktivitetshus i Gamla stan i Stockholm, en mer traditionell utfrågning med kandidater i valet till kyrkofullmäktige. Här deltar Per Hansson (S), Carl Wretenblad (BA), Beth von Schreeb, Stockholms domkyrkoförsamlings väl, och Lars Lundström (SD).

Eventet kan antingen följas på plats från Storkyrkosalen i Gamla stan i Stockholm, eller via webben. På domkyrkoförsamlingens hemsida kan tittare också skicka in egna frågor.

Kyrkans viktigaste uppgift debatterades i Örebro
Örebro pastorats valdebatt ligger ute på Youtube. Foto: Skärmdump Youtube

I Örebro pastorat har en debattkväll redan hållits, i Olaus Petri kyrka den 30 augusti. Representanter från de sex nomineringsgrupper som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i pastoratet deltog: Socialdemokraterna, Borgerlig samverkan i Örebro pastorat, Frimodig kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan.

Några frågor som debatterades var vigsel av samkönade par, klimatomställningen och vad som är kyrkans viktigaste uppgift. Det går att se hela debatten i efterhand på Youtube.

Lokal debatt i Mölndal
Stensjökyrkan. Foto: Svenska kyrkan Mölndal

Tisdag den 14 september kl 18.30-20.00 sänds en lokal kyrkovalsdebatt från Mölndals pastorat med representanter för de sju nomineringsgrupper som ställer upp lokalt i Mölndal: Socialdemokraterna, Fisk, Kristdemokrater för en levande kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Posk, Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan.

Debatten leds av Stefan Risenfors i Stensjökyrkan, men sänds även via församlingens Facebooksida.

Fråga Lund

I Lund leder Göran Bexell, rektor emeritus vid Lunds universitet, en valdebatt onsdagen den 15 september klockan 18.00-19.00.

Debatten, där alla de nomineringsgrupper som ställer upp till kyrkofullmäktige i Lunds pastorat deltar, sänds via pastoratets hemsida.

Intresserade kan även skicka in frågor till nomineringsgrupperna via hemsidan.