Ragip Zarakolu är en fristadsförfattare i Sigtuna kommun. Nu tilldelas han ett internationellt pris för sin långvariga kamp för yttrandefrihet och människliga rättigheter.
I december 2013 tvingades Zarakolu lämna Turkiet. Han hade då erfarit över 40 rättegångar och flera längre fängelsestraff. Bland annat för att ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet under första världskriget men även för att ha publicerat böcker som berör kurder och andra minoriteters situation.
The PL Foundation Freedom Award har i år beslutet att prisa Ragip Zarakolu för hans arbete. Priset delas årligen ut till en person som på ett extraordinärt förtjänstfullt sätt arbetat för mänskliga rättigheter.
- Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, säger Ragip Zarakolu i ett pressmeddelande.
Under Sigtuna Litteraturfestival i augusti bidrog Ragip Zarakolu bland annat med ett seminarium kring yttrandefrihet i den digitala världen och utställningen Banned Litterature.
Utställningen belyste den begränsade yttrandefrihet som breder ut sig i allt fler länder världen över, inte minst i Turkiet.
Utställningen kommer åter att visas i kommunhuset i Märsta under december månad.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.