Utredningen avslutas med att konstatera att man, i utlandsförsamlingarna, känner sig styvmoderligt behandlade av kyrkostyrelsen, och önskar mer hjälp.
Björn Kling, kyrkoherde för Svenska kyrkan i Aten, tycker att utredningen ger en rättvis bild av församlingen.
– Det som är viktigt i Håkans utredning som jag gärna pekar på, är att han säger att det här är en bra församling. Allt är som det ska vara, men vi är en liten församling och vi är fattiga. Skulle man göra det här enbart till en ekonomiskt fråga, finns en ekonomisk baksida, men samtidigt fungerar församlingen bra och behövs verkligen här, säger Björn Kling. Han fortsätter:
– Håkan ser massa utvecklingsmöjligheter också. Och där har han pekat på jättebra saker tycker jag, att här är saker som i första hand inte är ekonomi, men som är väldigt viktigt kyrkligt arbete.
Neddragningarna som föreslås i utredningen kommer inte som något överraskning för Atens kyrkoherde.
– Det med att minska personalstyrkan hade vi funderat på redan innan Håkan kom och direkt efter att han varit här tog vi beslut om det kyrkorådet, säger han.
Svenska kyrkan i Aten har ett redan ett nära samarbete med anglikanska kyrkan och Björn Kling ser positivt på att i framtiden flytta till en mindre kostsam lokal tillsammans med dem.
Skut Tyskland
Pensionerade Göteborgsbiskopen Per Eckerdal har utrett Svenska kyrkan i Tyskland. Han skriver i sin sammanfattning att utredningen främst syftar till att pröva de fyra utlandsförsamlingarnas förmåga till långsiktig stabilitet.
Han har tittat på perspektiven verksamhet, personal, ekonomi och ekumenik.
Per Eckerdal landar i att alla fyra svenska församlingar i Tyskland, Berlin, Frankfurt am Main, Hamburg och München, lever upp till de krav som ställs på en svensk utlandsförsamling.