Bokmässan: Fem timmar från kyrkans scen på Kunskapskanalen

Missade du bokmässan? Kunskapskanalen sänder samtalen på Svenska kyrkans Fredagsscen nu på lördag – eller redan nu på UR Play.

Med tre scener och 142 seminarier var Svenska kyrkans närvaro på bokmässan större i år än någonsin. Programmet på Fredagsscenen hade temat "Bildning, mod och motstånd" – där samtalen nu går nu att se på UR Play eller i ett stäck på Kunskapskanalen med start klockan 9.00.

 

Mod, motstånd och civilkurage
9.00-9.20 

"I juli 2014 fick Anders Kompass en rapport på sitt skrivbord. 16 FN soldater anklagades för övergrepp och sexuellt utnyttjande av utsatta barn i Centralafrikanska republiken. Han rapporterade detta till den franska FN-delegationen i Genevé, och blev med ens hemskickad."

Medverkande: Martin Schibbye och Anders Kompass

 

Frihet, jämlikhet och reformation
9.20-9.40

Hur starkt formade är vi egentligen av den radikala samhällsomvandlingen som skedde på 1500-talet?

Religionsfilosofen Karin Johannesson samtalar med författaren Per Svensson.

 

Killarna, de stora förlorarna
9.40-10.00

"Oavsett vilket skolsystem vi har haft, i alla tider och faktiskt också i andra länder, kan vi se samma mönster. Tjejer presterar bättre i skolan än killar." 

Om killarna är de stora förlorarna, hur ska skolan bryta segregationen och utanförskapet?

 

Sverige sett på håll
10.00-10.20

Vad ser andra när de tittar på Sverige och svenskarna? Vad är typiskt svenskt och varför kan det ha blivit så? "Man talar inte om person, man talar om individ. Det är mycket intressant. Det görs inte i andra kulturer." 

Ett samtal mellan Elena Namli, professor i teologisk etik, och Werner Jeanrond, teolog och rektor. 

 

Grejen med substantiv och pronomen
10.20-10.40

Sara Lövestam, författare och språkvetare, vänder och vrider här på vanliga språkliga fenomen ihop med Björn Kohlström, gymnasielärare och litteraturkritiker.

 

Läs för livet!
10.40-11.00

Barn och ungdomsboksförfattaren Martin Widmark samtalar med Läsambassadören Anne-Marie Körling om språk, läsning och barn.

 

Myten om världens modernaste land
11.00-11.20

Svensken är en early adopter. Ut med det gamla och in med det nya. Vi klipper banden till det förflutna och tar till oss allt som är nytt i ett rasande högt tempo.

Journalisten Kritina Lindh samtalar med religionsociologen Erika Willander om religion och synen på religion.

 

Är e-sport en väg till bildning?
11.20-11.40

Emil Christensen mer känd som HeatoN berättar här om sin uppväxt, sin karriär inom E-sporten och om den nya boken Heaton, livet på spel. Dessutom diskuteras om e-sportande kan bidra till snabbare språklig utveckling och bättre förmåga att fatta beslut under press. Ett samtal mellan Emil Christensen och Carin Falkner.

 

Kitty Crowthers sagovärld
11.40-12.00

Den belgiska barnboksförfattaren och illustratören Kitty Crowther berättar om sin sagovärld för journalisten Kristina Lindh. Det blir ett känslosamt samtal om berättelser, om skapande och om att få till den perfekta rosa nyansen till bilderna i den nya boken.

 

Har filosoferna svaret?
12.00-12.20

Författaren Eva Susso har skrivit en filosofibok för barn; Alla frågar sig varför. Den behandlar de grundläggande livsfrågorna. Här samtalar hon med Peter Gärdenfors, om varför boken skrevs och om barn verkligen klarar av dystra böcker.

 

Lever vi i ett kunskapssamhälle?
12.20-12.40

Experiment visar att människan bara tar till sig den kunskap som stämmer överens med de egna åsikterna. Vad gör man åt det? Ett samtal om lärande och kunskap med utgångpunkt i Arne Jarricks bok Det finns inga häxor - en bok om kunskap.

Medverkande: Arne Jarrick, professor historia, Stockholms universitet och författare samt Ulla Carlsson, innehavare av Unesco-professuren i yttrandefrihet, medieutveckling och internationell politik, Göteborgs universitet.

 

Melodifestivalen och reformationen
12.40-13.00

I inget annat land har Melodifestivalen en så stark ställning. Svenskarna älskar sång och musik. 600 000 svenskar sjunger i kör. Kyrkan och körsången där har bidragit till en gigantisk allsångsrörelse som dragit genom Europa i 500 år.

Medverkande: Per Harling, präst, författare och kompositör och Helene Almqvist, radio- och TV-journalist.

 

Vad är bildning?
13.00-13.20

Vad menar vi med bildning? Vad är allmänbildning och finns det olika slags bildning? Hur ser vägen till bildning ut i dag?

Medverkande: Odd Zschiedrich, författare och f.d. kanslichef Svenska akademien, Navid Modiri, föreläsare, samtalsaktivist och författare.

 

Osynliggjorda kvinnor som skapat vår historia
13.20-13.40 

"Feministiska och postkoloniala perspektiv har under de senaste decennierna belyst hur västerländska manliga erfarenheter gjorts till norm för vad som är viktigt, värdefullt och värt att veta." Lina Thomsgård lyfter i en ny antologi fram kvinnor som förtigits i historieböckerna. Hon samtalar med Ulrika Knutsson.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.