Utskott vill utreda spärr för små nomineringsgrupper i kyrkomötet

Kyrkomötet

En motion underskriven av flera gruppledare i kyrkomötet, föreslår en procentspärr till kyrkomötet. Organisationsutskottet ställer sig bakom förslaget. Foto: Mikael M Johansson, Getty

Organisationsutskottet vill se bifall på den motion som föreslår en procentspärr för att komma in i kyrkomötet.

–  Vi är överens om att det är den lokala- och stiftsförankringen hos nomineringsgrupperna som är viktig, säger utskottsordförande Louise Callenberg. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkomötet
Kyrkomötet

En motion underskriven av flera gruppledare i kyrkomötet, föreslår en procentspärr till kyrkomötet. Organisationsutskottet ställer sig bakom förslaget. Foto: Mikael M Johansson, Getty

Inför kyrkomötet lämnade företrädare för Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C), Borgerligt alternativ (BA), Vänstern i Svenska kyrkan (Visk), Öppen kyrka - en kyrka för alla (Öka) och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) en motion om en procentspärr i valet till kyrkomötet

Motionärerna vill att alla nomineringsgrupper som tar plats i kyrkomötet ska ha lokal förankring på församlings- och stiftsnivå och finnas representerade i alla utskott.  

Organisationsutskottet yrkar bifall

Under kyrkomötets första session behandlades motionen av organisationsutskottet, som i sitt utskottsbetänkande bifaller motionens förslag.

Det innebär att utskottet vill att kyrkoordningen ändras så att en procentspärr införs i valet till kyrkomötet, och att nomineringsgrupper, för att kunna få utjämningsmandat  först måste ha fått minst ett fast valkretsmandat i någon av valkretsarna.

Utskottet vill att kyrkomötet ger kyrkostyrelsen i uppdrag att ta fram ett sådant förslag och sedan återkomma med det till kyrkomötet för beslut.  

Louise Callenberg

– Det var tydligt i utskottet att det här är en motion med stort stöd. Förra året hanterade vi en motion om indirekta val och redan i förra årets utskottsöverläggning var den här spärren det som singlades ut som det som är viktigast och som svarar mot problem med bristande förankring i stift och församlingar, säger Louise Callenberg, ordförande i organisationsutskottet.

Lokal förankring viktigast

Precis som motionärerna lyfter organisationsutskottet vikten av att arbetet som förtroendevald i Svenska kyrkan har lokal förankring. Utskottet ser också fördelen med att alla nomineringsgrupper finns med i alla utskott. 

“Samtidigt som mindre nomineringsgrupper å ena sidan måste kunna finnas representerade i kyrkomötet, anser utskottet att det å andra sidan även bör finnas en möjlighet att begränsa hur små de grupper kan vara som kan ta plats i Svenska kyrkans högsta beslutande organ.” skriver organisationsutskottet i sitt betänkande. 

 Tre reserverade sig mot beslutet 

Louise Callenberg tror att om årets motion går igenom och kyrkomötet sedan även röstar igenom en skrivelse från kyrkostyrelsen om procentspärr, så kommer det att leda till att nomineringsgrupper i framtiden jobbar mer på sin lokala förankring inför kyrkoval. 

Olov Lindquist, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Sven-Gunnar Persson, Posk, och Irene Oskarsson, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, har reserverat sig mot utskottets förslag till beslut. 

I reservationen hänvisar de till De unga kyrkomötes motionsvar. De ungas kyrkomöte är tveksamma till att man i motionen refererar till en utredning som gjordes 2005–2006.  

“Antalet röstande till kyrkomötet ligger på en mycket lägre nivå idag vilket påverkar hur systemet med mandatfördelning fungerar. Detta tyder på att det kyrkopolitiska landskapet är annorlunda idag. Därför skulle man behöva göra en ny utredning inför det beslut som motionen föreslår.”

Mångfalden i kyrkomötet blir mindre

De ungas kyrkomöte anser också att stänga ute mindre nomineringsgrupper är att minska mångfalden i Svenska kyrkan.  

Louise Callenberg delar inte bilden att stänga ute mindre nomineringsgrupper skulle vara problematiskt eller odemokratiskt. 

– Vi gör det redan idag. Det finns många nomineringsgrupper som redan idag inte lyckas komma in i kyrkomötet, säger hon.