Kyrkostyrelsens förste och andre vice ordförande svarar här Thomas Grahl om det förslag till sociala medier-policy för förtroendevalda som han kritiserar.
Svar till Thomas Grahl:
Kyrkostyrelsen vill bejaka förtroendevaldas möjligheter att aktivt ta del av nätverk i sociala medier, eftersom de ger goda möjligheter till att lyssna på – och föra dialog med – medlemmar, andra förtroendevalda, medierepresentanter och allmänhet. Som representanter för Svenska kyrkan kan förtroendevalda bidra till levande debatt som rymmer både fördjupande svar och olika perspektiv.
Sociala mediers positiva möjligheter rymmer också en sårbarhet. Ett ogenomtänkt uttalande, som tidigare bara hade nått ett fåtal, kan nu via internet spridas och nå en större publik. Ryckt ur sitt sammanhang kan det som sagts feltolkas och oftast finns det ingen möjlighet att stoppa spridningen.
Att vara tillgänglig i sociala medier innebär också att man som organisation eller enskild snabbt kan nås av frågor eller kritik, något som kan skapa stress eller osäkerhet. Det är också väl känt att samtalsklimatet på nätet ibland kan vara väldigt hårt. Om detta leder till att förtroendevalda undviker att använda sociala medier är det olyckligt.
Det förslag till policy som Thomas Grahl refererar till bygger på den policy för användande av sociala medier för anställda i Svenska kyrkan som tidigare tagits fram. I sociala medier finns inga hierarkier, inga kyrkliga nivåer, utan kyrkans närvaro på nätet bärs av dess medlemmar.
Samtidigt är det viktigt att reflektera över den utmaning det innebär att vara officiell representant för kyrkan oavsett om man är anställd eller förtroendevald. Policyns syfte är att ge råd och stöd samt uppmuntra till en sådan reflektion.
Wanja Lundby-Wedin, kyrkostyrelsens förste vice ordförande
Mats Hagelin, kyrkostyrelsens andre vice ordförande
LÄGG TILL NY KOMMENTAR