Underlätta och uppmuntra teologisk fortbildning och förkovran

Johan Hansson, Marina Balado Stallarholmens församling

Framförallt hos präster men även övriga profilyrken och förtroendevalda i kyrkan

Just nu pågår SVT:s dokumentära storsatsning Historien om Sverige.

I avsnittet om Sveriges kristnande intervjuades historiker och konsthistoriker. Var och en kunniga inom området, men det är ändå ganska anmärkningsvärt att ingen fackteolog syntes i bild.

Kanske är det också symptomatiskt för Sverige i vår tid?

I de senaste numren av Kyrkans Tidning lyfter Den systematiske teologen Ola Sigurdson och senare biskop Mikael Mogren med flera fram hur den akademiska teologin tappat mark, både ute i samhället men också i Svenska kyrkan. Statusen för teologisk reflektion har länge varit på väg utför menar debattörerna.

Ett tecken på det här som Mikael Mogren lyfter fram är att radioprogrammet Människor och tro efter många år troligen ska läggas ned. Detta, liksom exemplet med Historien om Sverige tänker vi.

Den akademiska teologins mötesområden är samhälle, kyrka och akademi. Tre beröringspunkter som teologin samspelar inom - alla i sig viktiga. Försvinner Svenska kyrkan som medaktör och uppdragsgivare finns en risk att teologin I förlängningen förlorar sin status även i de akademiska sammanhangen. Och drivs inte de teologiska frågorna i kyrka och akademi finns risken att de tappar mark även ute i samhället, som nämnda exempel är tydliga tecken på.

Mikael Mogren skriver om behovet av kristna företrädare i forskarsamhället. Det skriver vi under på.

För att underlätta det behöver vi inom Svenska kyrkan ge utrymme för teologisk reflexion i församlingarna, samt underlätta och uppmuntra teologisk fortbildning och förkovran. Framförallt hos präster men även övriga profilyrken och förtroendevalda i kyrkan.

Biskopsbrevet ”..och lär dem” uppmärksammar den låga kunskapen om kristen tro som finns i samhället idag. Här har Svenska kyrkan ett extra stort ansvar som folkkyrka och landets största kristna samfund. Teologins status hänger naturligtvis ihop med den utvecklingen.

Det var kyrkan som förde in den teologiska akademin, och även den högre utbildningen i stort i vårt land. Därför är det en ödets ironi om vi som kyrka bidrar till att utarma densamma idag.

Johan Hansson, komminister
Marina Balado, kyrkoherde
Stallarholmens församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Teologi

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.