Foto: Getty Images
Det är kvinnor som bär och föder liv. De är de biologiska skaparna, de som bokstavligen ger världen nytt liv.
I mänsklighetens historia har Gud ofta avbildats som en man, en fadersfigur som vakar över oss, dömer oss, och ibland straffar oss. Men om vi tar ett steg tillbaka och funderar över de egenskaper som tillskrivs Gud, skaparen, vårdaren, och livgivaren, blir frågan oundviklig: Borde inte Gud egentligen vara en kvinna?
Det är kvinnor som bär och föder liv. De är de biologiska skaparna, de som bokstavligen ger världen nytt liv. Genom historien har denna livgivande kraft ofta tillskrivits en feminin aspekt, såsom i begreppet ”Moder Jord”. Moder Jord representerar naturens livgivande och närande krafter, en symbol för det feminina som står i direkt kontrast till den traditionella maskulina bilden av Gud. Kan vi då inte tänka oss Gud som en kvinna, en skapare som är nära kopplad till livets cykel? Om vi ser skapandet av liv som en central aspekt av gudomligheten, verkar det nästan självklart att det feminina borde stå i centrum.
”Moder Jord” är en metafor som återkommer i kulturer över hela världen. Hon är symbolen för livets källa och naturens oändliga kretslopp. Om jorden ses som vår moder, varför är då himlen vår fader? Är det kanske ett uttryck för gamla patriarkala strukturer som format vår världsbild? Många förkristna religioner hyllade gudinnor som moderliga skapare och skyddare, från Gaia i grekisk mytologi till Isis i det forntida Egypten. Kristendomen och andra monoteistiska religioner valde dock en annan väg – Gud som en patriarkal fadersgestalt. Men kanske är det dags att återvända till en mer balanserad syn på det gudomliga, där det feminina får ta större plats.
Idén om Gud som en kvinna är inte bara en teologisk fundering utan också en social kommentar. Om vi kan föreställa oss Gud som kvinnlig, bryter vi ner könsbaserade maktstrukturer och öppnar upp för en mer inkluderande syn på det gudomliga.
Dessutom kan det bidra till att lyfta fram kvinnors roll i samhället och stärka deras rättigheter och status. Kanske är det dags att utmana den traditionella bilden av Gud som en vit, skäggig man på en tron i himlen. Kanske är Gud något mycket större, något som överskrider kön och kroppsliga begränsningar. Men om vi ändå ska tillskriva Gud ett kön borde vi då inte välja den som faktiskt har makten att skapa liv, att vårda och att ge näring?
Att föreställa sig Gud som kvinna kan kännas ovant, särskilt för dem som vuxit upp med den traditionella, manliga bilden. Men det är en tanke som kan öppna dörren för nya perspektiv och en djupare förståelse av det gudomliga. Kanske är Gud både fader och moder. Eller kanske är Gud något helt annat, något som innefattar både det maskulina och det feminina, något som speglar hela mänsklighetens mångfald.
Det viktiga är att vi vågar tänka om och tänka nytt, och att vi ser det gudomliga som något som verkligen rymmer allt liv. Så, borde Gud vara en kvinna? Svaret ligger kanske i våra hjärtan och i vår förmåga att föreställa oss en värld där det gudomliga inte begränsas av våra egna föreställningar.
Kari Parman, Gnosjö
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.