Med honom blev religionens roll i amerikanska presidentvalet större

Fanny Willman Ledarskribent

Foto: Julia Nikhinson och Mikael M Johansson

Mycket tyder på att lutheranen Tim Walz kommit för att spela rent. Det kan ha betydelse för synen på kristen tro som politisk drivkraft.

Det går inte närapå så fort i hockey som i amerikansk politik.

Efter att nuvarande president Joe Biden skämde ut sig med mummel och svammel under en direktsänd debatt i våras mobiliserade hans partivänner sig mot en fortsatt kandidatur i presidentvalet. Snart utsågs sittande vice president Kamala Harris till Demokraternas kandidat.

Senaste stora nyhet i sprintloppet mot det stora avgörandet i november är Harris beslut att utse Tim Walz till sin ”running mate”, sin politiska parhäst. På många, om än ytliga sätt, är Tim Walz Harris raka motsats: den vita, 60-åriga mannen har blivit anklagad för att ha en typisk ”Midwestern dad”-persona. Som tidigare gymnasielärare, fotbollstränare och son till mindre bemedlade jordbrukare förkroppsligar Walz den amerikanska dröm som Demokraterna vill sälja. 

Walz representerar tron på att den som gör rätt för sig och bidrar till sitt samhälle också får mycket tillbaka; tack vare sin militärtjänstgöring fick Walz möjlighet att studera vid högskola och utbilda sig till lärare.

Platsen jämte Harris fick Walz efter ett uppmärksammat ögonblick på tv.   

När han besökte amerikansk morgon-tv för tre veckor sedan och sade om ­Republikanernas presidentkandidat ­Donald Trump och vice presidentkandidat JD Vance att ”these guys are just weird”, de två killarna är underliga, bytte det ­Demokratiska partiet taktik. 

Harris har efter det också kallat sina ­politiska motkandidater för konstiga; ett sätt att tilltala väljare som tvekar men charmats av Trumps hänsynslösa frispråkighet. Republikanska väljare är urleda på att höra om hur Donald Trump med sin administration kan komma att omforma hela det demokratiska kontraktet. 

Men trots gubbiga identitetsmarkörer och landsbygdsrotade patos är Tim Walz politiskt sett mycket progressiv. De beslut han varit med och fattat under sina sex år som guvernör visar att han är en kandidat från Demokraternas vänsterkant.

Minnesotas invånare har under Walz styre sett honom införa gratis skolluncher, skattelättnader för låginkomsttagare, betald föräldraledighet, utökat abortskydd, insatser för hbtq-personer och flera åtgärder för att minska klimatskadliga utsläpp. 

Walz beskriver sig som en pragmatisk politiker som kan konsten att kompromissa utan att kompromissa med sina värderingar. Enligt honom själv kommer förmågan från uppväxten och den kristna tron. Walz beskriver sig som varmt troende lutheran. 

De kristna utvandrarna från Skandinavien tog en gång med sig sin tradition till den delstat som lockade många svenskar och norrmän på grund av att landskapet och klimatet påminde om Norden. Den lutherska kyrkan har ett starkt fäste där än i dag. 

Och som medlem i den liberalt sinnade Pilgrim Lutheran Church, en del av det Evangeliska lutherska kyrkosamfundet i USA (ECLA) tillika en systerkyrka till Svenska kyrkan i Lutherska världsförbundet, har Tim Walz gjort kristna värderingar aktuella i amerikansk politik på ett sätt som faktiskt kan gagna det ­polariserade samhällsklimatet. 

Den som är kristen är inte kallad att försvara ett stelnat program av doktriner. Det kan verka så i USA när den kristna högern argumenterar för att inskränkt aborträtt eller diskriminering av hbtq-personer vore mål i sig av den enkla anledningen att frågorna betraktas som ”kristna”.

Nej, kristen politik är att arbeta för ett samhälle där Guds allomfattande kärlek kan verka. Men Gud själv kan inte röja undan några orättfärdiga, av människan skapade, system. Inte heller en enda politiker. Knappt ett enskilt land, om än ett av världens mäktigaste. 

Men i ett USA där fler och fler amerikaner, särskilt unga, lämnar kyrkan på grund av den religiösa evangelikala ­högern och kristna nationalismen behövs politiker som representerar en annan slags kristen tro.

Det är inte nödvändigt att utse Walz till någon Messias. Men nog en helt vanlig politiker med en kristen grundhållning som verkar sund.

Det är uppfriskande nog i dagens läge.

 

Fanny Willman, ledarskribent 

 

Taggar:

USA Politik

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift