Berlin får kyrko-moské-synagoga

En religiös byggnad gemensam för kristna, judar och muslimer, med stöd från tyska regeringen. Projektet heter House of One och invigdes nyligen i Berlin.

Ytterligare en etapp är avklarad för House of One i Berlin. Arbetet med det gemensamma bönehuset för kristna, judar och muslimer har fått stor uppmärksamhet. I januari invigdes en paviljong på platsen där det arkitektoniskt uppseendeväckande huset ska stå.

Fortfarande är det ett år kvar till planerad byggstart. Men nu finns det åtminstone en plats för det som ska bli House of One, den internationellt uppmärksammade, interreligiösa satsningen i Berlin.

Den 29 januari var det invigning på Petriplatsen, i hjärtat av den tyska huvudstaden.

Paviljongen, en hög kubliknande byggnad i trä och plexiglas, kommer fram till 2019 att tjäna som informations- och utbildningsplats innan projektet är helt och fullt finansierat.

– Det startas hela tiden fler projekt som liknar detta. Under de nära nio år som vi har arbetat med House of One har vi haft flera besök från grupper som vill göra något liknande. Till exempel vet jag att det planeras en kyrkomoské i Sverige. Men att man kommit så långt som vi, där själva byggnadsarbetet redan planeras för ett hus där det under ett och samma tak kommer att finnas en kyrka, en synagoga och en moské, där är vi fortfarande det enda exemplet i världen, säger Gregor Hohberg, pastor i församlingen Berlin Mitte.

Stiftelsen bakom House of One grundades 2016. I styrelsen sitter, förutom Gregor Hohberg, imamen Kadir Sanci och rabbinen Andreas Nachama som företrädare för de tre abrahamitiska religionerna.

Den evangeliska kyrkan i Tyskland är initiativtagare. Någon tysk kyrkoskatt flyter dock inte in i arbetet. I stället finansieras det helt genom donationer. Bland de offentliga donatorerna finns Berlin stad och den tyska regeringen. Genom ett crowdfunding-initiativ uppmuntras också allmänheten att bidra genom att finansiera enskilda tegelstenar för 10 euro styck.

Hittills har det kommit in 8,5 miljoner euro. Ytterligare 4 miljoner krävs innan den första etappen av byggnaden – ett gemensamt samlingsrum med samma mått som den nu invigda paviljongen.

Det målet beräknas nås under 2019.

För att hela projektet ska slutföras krävs totalt 43 miljoner euro, motsvarande drygt 420 miljoner kronor. Därför kommer det av allt att döma dröja en bit in på 2020-talet innan det arkitektoniskt spektakulära House of One, som ritats av arkitektfirman Kuehn Malvezzi, står helt färdigt.

Något tveksamhet finns dock inte bland initiativets nyckelpersoner.

– När jag 2010 blev tillfrågad om att få vara del av det här bodde jag fortfarande i Istanbul. Jag valde att ge upp Istanbul för detta, säger imamen Kadir Sanci, som också understryker att donationerna kommer från hela världen, från uppemot 60 länder.

– Det här är inget som faller ner från himlen, utan något som uppstår genom människor som förstår behovet av den här platsen, säger rabbinen Andreas Nachama.

Petriplatsen är Berlins medeltida vagga. Ända sedan 1200-talet har det stått olika kyrkobyggnader på platsen. Men sedan den senaste byggnaden, Petrikyrkan, förstördes under andra världskrigets slutskede, och ruinerna sprängts bort 20 år därefter, har området varit en blåsig parkeringsyta mellan anonyma kontorsbyggnader.

Därför talades det under invigningen också om en återkomst till platsens ursprungliga syfte som helig ort.

– Det här är speciella dagar för Berlin. Vi kommer tillbaka till den här platsen med en öppenhet som kommer att berika staden, säger Roland Stolte, förvaltningschef för House of One.

Några hållbara argument mot House of One har aldrig funnits, menar pastor Gregor Hohberg, som tror att Berlin är en särskilt lämplig stad för projektet.

– Det finns en större tolerans här. Kanske har det att göra med andan från murens fall, känslan av att vi kan sätta världen i rörelse, säger han.

Fakta: House of One

Interreligiös satsning på Petriplatsen i Berlin, där kyrka, moské och synagoga ska samsas i en och samma byggnad.

 

Initiativtagare är den evangeliska kyrkan i Tyskland.

 

Projektet, som finansieras genom donationer och crowdfunding, beräknas kosta 43,5 miljoner euro. Hittills har 8,5 miljoner samlats in. 12,5 miljoner krävs för officiell byggstart.

 

Beräknad byggstart är 2019. Någon gång under 2020-talet beräknas huset stå färdigt.

 

Bland finansiärerna finns Berlin stad, den tyska regeringen samt kulturhuset Dussmann i Berlin.

 

House of One drivs av en stiftelse och är ett av de första projekten i sitt slag i världen.

 

Arkitektfirman bakom House of One är Kuehn Malvezzi.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.