Det har snart gått en månad sedan Hamas attack mot civila israeler och tusentals människor på båda sidor har dött sedan dess. Nu gör Svenska kyrkans biskopar ett gemensamt uttalande. För det första är biskoparna tydliga med att de sörjer våldet och de uttrycker sin medkänsla med alla som drabbas, både i Gaza och i Israel.
I uttalandet tar biskoparna tydligt avstånd från Hamas. De skriver att Hamas utan urskiljning och under brutala former dödat barn och civila: ”Vi fördömer Hamas attack. Hamas håller också sitt eget folk som gisslan genom att gömma sig bland Gazas befolkning och använda dem som mänskliga sköldar. Alla dessa handlingar är förkastliga och brott mot folkrätten.”
Israel måste respektera folkrätten
Biskoparna menar att Israel enligt folkrätten har rätt att försvara sig. Biskoparna betonar dock att landets militär måste följa internationell humanitär rätt: ”civila ska skyddas och både försiktighetsprincipen och proportionalitetsprincipen ska tillämpas.”
Biskoparna menar att i strid med dessa principer så har tusentals civila i Gaza dött genom israeliska flyganfall. De pekar också på att det sker en mänsklig tragedi och humanitär katastrof på Gazaremsan. Biskoparna fördömer dock inte Israel på samma sätt som Hamas.
De vill att gisslan friges
Biskoparna vädjar om följande:
- Att alla sidor i konflikten följer den internationella humanitära rätt som gäller vid krig.
- Att Hamas omedelbart friger samtliga som tagits gisslan.
- Att Hamas upphör med raketbeskjutningen av civila i Israel.
- Att Israels militära svar tar hänsyn till civilas säkerhet.
- Att humanitära pauser i kriget skapas och säkra korridorer upprättas så att vatten, mat, mediciner och andra förnödenheter kan nå civilbefolkningen i Gaza.
- Att världens stater, efter kriget, verkar för en hållbar och rättvis fred i Israel och Palestina.
Motverka antisemitism och islamofobi
Biskoparna uttrycker också oro för den ökande antisemitismen i Sverige, och man fördömer den: ”Att dessutom fira terrordåd eller att avhumanisera människor på grund av deras religiösa eller kulturella identitet är förkastligt och oförenligt med det öppna och mångfaldiga Sverige vi alla är en del av.”
Biskoparna är tacksamma för det interreligiösa arbete som görs i Sverige och uppmanar företrädare för religiösa traditioner i Sverige att göra allt man kan för att motverka antisemitism och islamofobi.
Ärkebiskop Martin Modéus säger till Kyrkans Tidning att biskoparna sett ett behov av att de skulle göra ett uttalande om konflikten.
- Men detta är inte ett uttalande för att tillgodose opinionen i Sverige utan vi gör det med omsorg om människorna i Israel och Palestina, säger han.
Hur eniga är ni biskopar i synen på konflikten?
- Vi är eniga, och det framkommer tydligt då vi enats i det här uttalandet. Det har varit lätt att komma överens om formuleringar.
Ni fördömer Hamas attack men inte Israels militära svar. Varför?
- Jag tycker att vi har den balans som behöver finnas. Sedan är det säkert någon som tycker att vi skulle sagt mer om den ena eller andra sidan. Men vi tycker det är en rimlig balans.
Sveriges kristna råd kräver eldupphör, men varför gör inte ni det i uttalandet?
- Eldupphör är en sorts teknisk term. Vi har valt att sätta fokus på den humanitära situationen, och frågan om eldupphör kan flytta fokus från den.
Ni är oroliga för den ökande antisemitismen i samhället?
- Ja, det finns ett stort behov av stöd till den judiska befolkningen, både ett hjärtats stöd och ett praktiskt stöd.
Kan verkligen religionsdialog och interreligiöst arbete minska antisemitism och islamofobi?
- Det är en faktor av många i bygget av det goda samhället. Det handlar förstås om skolans, folkbildningens och rättsväsendets insatser också. Men religionsdialog är en viktig fråga för oss, och det kan påverka när människor talar med varandra.
Vilken är Svenska kyrkans uppgift i dagsläget?
- Vi står på två ben. Här hemma så ber vi, och vi ber mycket, för människorna i området. Och genom våra samarbetspartners så deltar vi i den humanitära hjälpen på plats.