De hjälper tomten i tuffa tider

Hanna Esping Östlin

"Hade vi inte haft några som gett gåvor hade vi inte heller kunna göra det här jobbet", säger Hanna Esping Östlin, samverkanskoordinator på det diakonala teamet i Svenska kyrkan Mölndal. 

Ett osäkert ekonomiskt läge med en hög inflation och höjd ränta oroar en del när julen närmar sig. I Svenska kyrkan i Mölndal pågår arbetet med att samla in och organisera julklappar till behövande familjer.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Hanna Esping Östlin

"Hade vi inte haft några som gett gåvor hade vi inte heller kunna göra det här jobbet", säger Hanna Esping Östlin, samverkanskoordinator på det diakonala teamet i Svenska kyrkan Mölndal. 

För den som redan lever på marginalen kan det rådande ekonomiska läget i kombination med extra utgifter under julen bli stressande.

Under några års tid har Svenska kyrkan i Mölndal, i samarbete med Mölndalsbostäder, samlat in julklappar till barnfamiljer. Barn och ungdomar upp till 18 år kan få ta del av de inkomna julklapparna.

Ökad efterfrågan 

Hanna Esping Östlin som arbetar som samverkanskoordinator på det diakonala teamet i Svenska kyrkan Mölndal märker av att efterfrågan ökat. Det har bland annat märkts av under höstens drop in verksamhet att efterfrågan på mat och mediciner ökat, berättar hon.

- Vi har fått in en del nya ekonomiska förfrågningar. Även en del samtal som bygger på oro om hur man ska klara sig. Det är ett tufft läge. Vi möter ganska många människor som lever under marginalerna. Nu är det även så att de som tidigare klarat sig precis inte gör det längre och börjat få det väldigt pressat.

Den som har möjlighet att bidra kan fram till den 9 december lämna in en julklapp på Fässbergs församlingshem. Klapparna kan lämnas av i en låda vid entrén under kontorstid. 

Tomteverkstad med mycket logistik

Till jul delar kyrkan ut julklappar. När familjerna kommer och hämtar matkassen innan julafton får man även med sig en kasse med julklappar.

Vilka typer av julklappar brukar vara mest uppskattade?

- Det mest uppskattade att ge är till de små barnen; det kan vara pyssel, gosedjur och leksaker.

Det är ett stort logistiskt arbete att få ordning på alla klappar innan jul. Personalen brukar tillsammans med volontärer sortera klapparna efter barnens ålder och kön utifrån de listor som de har.

- Vi försöker anpassa innehållet efter hur familjerna ser ut. Det är till tonåringar vi brukar få kompletterings-köpa.

Kompletteringar görs genom de donationer som kommit in till kyrkans gåvokonto. Till tonåringarna brukar det bli fina duschset som ger lite vardagslyx. 

Folk är så generösa med att ge pengar till vårt gåvokonto. Det är fantastiskt att folk är så generösa och vill skänka och ge trots att det är så svåra tider. Det är väldigt fint.

Imponerande givmildhet trots det ekonomiska läget

Hanna Esping Östlin säger att klappar som lämnas in gärna får vara oinslagna så att föräldrarna kan se vad det är och själva slå in.

- Vi brukar få frågan om det måste vara helt nya grejer man lämnar in. Det behöver det inte vara men det ska vara i sådant skick så det känns som en ny grej för den som får det. Man kan rensa ut på det man inte har använt hemma till exempel, vilket också är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Så något fint begagnat i gott skick går också bra.

Vad kan man lämna in till tonåringarna? 

- Man får gärna lämna in fina hygienartiklar. Det kan vara kul att få då det sätter lite guldkant och lyxkänsla även om man inte lever ett liv i lyx. Även presentkort är uppskattas, att kunna välja att köpa något själv. Andra gåvoförslag till tonåringarna är powerbanks och böcker. 

Hanna Esping Östlin är imponerad av den givmildhet som finns.

- Det är fantastiskt att se hur människor sluter upp för social hållbarhet. Att man från alla håll försöker hjälpa till. Det tycker jag är jättefint. Att vi gör detta tillsammans. Hade vi inte haft några som gett gåvor hade vi inte heller kunna göra det här jobbet.

Ny grupp: Barnen från Ukraina 

Julklapparna delas i första hand ut till de familjer som kyrkan har en kontakt med genom matutdelningar eller liknande. Men de kan också gå till personer som hör av sig specifikt inför julen och ber om hjälp. 

Hanna Esping Östlin uppskattar att det ungefär är ett hundratal familjer som kommer ta emot julklappar i år. Antalet har förändras från år till år. I år har det tillkommit en ny grupp som får ta del av julklappar, barnen som kommit till Sverige från Ukraina och som bor på kommunens boenden.

Kyrkan delar också ut klappar till barn och ungdomar på Migrationsverkets ankomstboende Sagåsen i Kållered.

I samarbete med Mölndals Rotaryklubb kommer även kvinnojouren Frideborg att få julgåvor till de barn som befinner sig där i jultid.