Kyrkomötet öppnar för översyn av reglerna för biskopar

 ”Vi är öppna för att motionera  för att inte hamna i den här situ­ationen igen” säger Marjut Ervasti, gruppledare för Vänstern i Svenska kyrkan.   Foto: Marcus Gustafsson

Nio av de tretton nomineringsgrupperna öppnar för att en översyn av regelverket för tillsyn av biskopar kan behövas. ”Det måste finnas fler disciplinåtgärder och möjligheter att reparera ett brutet förtroende även för biskopar”, menar Visk.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

 ”Vi är öppna för att motionera  för att inte hamna i den här situ­ationen igen” säger Marjut Ervasti, gruppledare för Vänstern i Svenska kyrkan.   Foto: Marcus Gustafsson

Efter att Thomas Petersson förklarades obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst har en diskussion väckts om regelverket kring tillsynen av biskopar. Ansvarsnämnden hade enbart två möjligheter: att avskriva ett ärende eller förklara biskopen obehörig. Nämndens beslut går heller inte att överklaga. I domkapitlen, som utövar tillsyn över präster och diakoner, finns utöver avkragning möjlighet att utfärda en skriftlig erinran eller treårig prövotid.

Kyrkans Tidning har frågat gruppledarna i kyrkomötet om de tycker att en översyn av regelverket behövs.

Av kyrkomötets 13 nomineringsgrupper svarar fyra ­(Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Vänstern i Svenska kyrkan och Frimodig kyrka) att de vill att regelverket ses över.

– Vi litar på ansvarsnämnden som instans och de har en ordning att följa som vi självklart respekterar, säger Marjut Ervasti, gruppledare för Visk och präst i Västermalms församling.

– Men situationen föranleder att något slags mellanting mellan frikännande och avkragning borde finnas.

Hon säger att ett tydligt samband mellan kyrkans teologiska förståelse om nåd och kyrkans regelverk behövs i ärenden som rör biskopar.

– När Jesus möter människor som begått synder säger han: ”Gå nu, och synda inte mer.” Det finns alltid en nåd, men också ett krav och konsekvenser av handlingar. Man måste förstå att man begått misstag.

Att avkragning är den enda möjliga åtgärden i ett tillsyns­ärende av en biskop tycker Marjut Ervasti är för hårt.

– Visst ska vi ställa höga krav på biskoparna. Förtroendefrågor är knepiga och ibland svårlösta.

– Alla människor kan hamna i en situation där förtroendet blir ifrågasatt. I regel försöker man reda ut det, vilket jag antar har gjorts i Visby också. Men om man inte riktigt förstår att förtroendet är förbrukat kan man behöva hjälp och då undrar jag om inte andra disciplinåtgärder kan vara en modell.

Visks kyrkomötesgrupp ska undersöka frågan vidare för att se exakt vilka ändringar som skulle kunna vara möjliga att föreslå.

– Vi kommer att gå vidare med frågan. Vi är öppna för att motionera om det för att inte hamna i den här situationen igen, där det blir ett hårt utslag av ett ärende, säger Marjut Ervasti.

Jesper Eneroth (S) tycker också att regelverket behöver ses över:

– Vi har aldrig haft ett sådant här ärende förut och det är bra nu när frågan aktualiseras att titta på den utifrån flera synvinklar, lyssna in synpunkter och se över hur vi tror att regelverket kan bli heltäckande på ett bra sätt.

Är detta något som S kommer driva?

– Varken jag eller kyrkomötesgruppen har något som helst att göra med ansvarsnämndens beslut och kommer inte recensera det. Däremot tror jag säkert att man i samråd med många grupper kommer föra diskussioner om hur regelverket fungerar och om det behövs fler kriterier eller inte.

Vad skulle det kunna vara för ändringar som behövs?

– Det får tiden utvisa. Jag vill inte föregå några diskussioner.

Leif Nordlander (FK) är positiv till en utredning men tror att det är svårt för kyrkans högsta ämbetsinnehavare att återfå ett brutet förtroende:

Han skriver i ett mejl till Kyrkans Tidning: ”Det är skillnad på att under en längre period levt med exempelvis äktenskapsbrott eller ekonomiska brott och att i en stund av frestelse falla i synd. För präster och diakoner finns prövotid och varning. För den som har kyrkans högsta ämbete borde detta vara en självklarhet.”

Fem nomineringsgrupper (Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Fria liberaler i Svenska kyrkan och Himel och jord) öppnar i mer försiktiga ordalag för en översyn.

Karl-Gunnar Svensson (KR) säger att hans nomineringsgrupp har kommit fram till att det skulle vara möjligt att se över regelverket och att en diskussion behövs, men KR har ännu inte tagit ställning till om reglerna behöver ändras.

Diskussionerna inom KR har snarare handlat om ifall det skulle kunna vara möjligt att bli av med uppdraget som biskop utan att samtidigt förlora möjligheten att verka som präst.

– Om det varit ett annat ­regelverk där han (Thomas Petersson) fått behålla sitt prästämbete hade det inte varit en så stor fråga, säger Karl-Gunnar Svensson.

Alternativ för Sverige och Öppen kyrka – en kyrka för alla tycker inte att regelverket ska ses över. Margareta Karlsson (Öka) säger:

– Regelverket är som det är. Visst är det besvärande men samtidigt vet man som biskop vad som gäller.

– Även om man tillsätter en utredning som kostar x antal kronor så tror jag inte att man kommer hitta en annan lösning.

Partipolitisk obundna i Svenska kyrkan och Miljöpartister i Svenska kyrkan har avböjt att svara.

Vi kommer gå vidare med frågan. Vi är öppna för att motionera om det för att inte hamna i den här situationen igen, där det blir ett hårt utslag av ett ärende. Marjut Ervasti, Visk

Fakta: Behöver regelverket för tillsyn av biskopar ses över?

JA
S, BA, Visk, FK, (Utgör 117 mandat)

NEJ
Öka, Afs. (Utgör 16 mandat)

KANSKE

C, SD, KR, Fisk, Hjo. (Utgör 61 mandat)

 

Har inte svarat
Posk, Mpsk. (Utgör 55 mandat)


Bestämmelserna för tillsyn över biskopar regleras i kyrkoordningen. Kyrkomötet kan besluta om ändringar i kyrkoordningen.

Fakta: Så svarar partierna

Alternativ för Sverige
Nej. Har inte biskopsmötet också tillsyn över dem som tillhör det? Dess roll som formell och officiell tillrättavisare i fall av olämpligt beteende borde göras tydligare. Till exempel i fall där ansvarsnämnden inte beslutar om obehörigförklarande.
Axel W Karlsson

Borgerligt alternativ
Det inträffade aktualiserar att det vore bra med en översyn. Om man jämför med domkapitlen så kan ju de utfärda erinran.
Olle Reichenberg

Centerpartiet
Vi får diskutera det internt i våra grupper.
Niklas Larsson

Fria liberaler i Svenska kyrkan
Kanske bör regelverket ses över.
Margaretha Herthelius

Frimodig kyrka
Jag tror att en utredning borde diskutera frågan utan koppling till fallet i Visby. Jag har dock svårt att se att ett gravt brutet förtroende kan återfås för kyrkans högsta ämbetsinnehavare.
Leif Nordlander

Himmel och jord
Det kanske vore bra om det fanns ytterligare typer av påföljder än bara avkragning. Något mitt emellan.
Åsa Rehndell

Kristdemokrater i Svenska kyrkan
Det skulle kunna göras en förändring så att man bara blir av med uppdraget och inte ämbetet. Så att det är möjligt att bli av med sitt uppdrag som biskop, få behålla ämbetet och kunna kvarstå som präst. När ordningen för ansvarsnämnden togs fram ansågs det inte vara lämpligt, men det går ju alltid att diskutera och ändra om man så vill.
Karl-Gunnar Svensson

Socialdemokraterna
Regelverket behöver ses över. Vi måste hitta fler möjligheter än dessa båda ytterligheter att frikänna eller avkraga.
Jesper Eneroth

Sverigedemokraterna
Jag utesluter inte att det finns behov av en översyn av regelverket och att förutsättningslöst utreda eventuella fler åtgärder och handlingsalternativ än de nuvarande. Åtgärder måste i grunden vara träffsäkra och stå i proportion till övertrampet och ju färre handlingsalternativ som finns, desto svårare blir naturligtvis den kalibreringen.
Aron Emilsson

Vänstern i Svenska kyrkan
Vi vill verka för en översyn och genomlysning av regelverket, och de disciplinåtgärder vi har i dagsläget behöver bli fler då det är tydligt att fler typer av åtgärder behövs än frikännande eller avkragning.
Marjut Ervasti

Öppen kyrka - en kyrka för alla
Regelverket behöver inte ses över. För ledare på högsta nivån gäller om de har förtroende eller inte.
Margareta Karlsson