Ny matbank för utsatta startar i Västerås

Genom matbanken hoppas Västerås stadsmission både kunna lindra matfattigdomen och minska svinnet. Foto: Mikael M Johansson

Många svenskar levde i matfattigdom redan före pandemin. Nu behöver många som hittills klarat sig på egen hand hjälp att klara sig. I Västerås öppnar till hösten en matbank som ska ge både sysselsättning och direkt hjälp, ett samarbete mellan Västerås stadsmission, Svenska kyrkan och Pingstkyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Genom matbanken hoppas Västerås stadsmission både kunna lindra matfattigdomen och minska svinnet. Foto: Mikael M Johansson

Matbanker, där den som lever i ekonomisk utsatthet kan få gratis eller mycket billiga livsmedel som annars skulle ha förstörts, finns redan på flera platser i Sverige. Till hösten öppnar ännu en, i Västerås, på initiativ av Västerås stadsmission. Var den ska ligga är ännu inte bestämt, men projektet är ett samarbete mellan stadsmissionen, Svenska kyrkan och Pingstkyrkna.

Västerås stadsmissions direktor Magnus Uhlin ser flera fördelar:

– Matbanken kommer att fylla flera funktioner. Dels kommer vi att skapa trygghet för människor som inte har möjlighet att köpa mat till sig själv eller till sin familj. Dessutom kommer maten som omsätts i verksamheten till största del bestå av livsmedel som butiker, restauranger och grossister annars hade slängt och på så vis blir vi en aktör som kan hjälpa dessa minska sitt svinn, säger han till VLT.

Dessutom kommer matbanken ge sysselsättning åt personer som i dag står utanför arbetsmarknaden. Förhoppningen är att den arbetsintegrationen ska hjälpa fler ut i arbetslivet.

I Sverige slängs varje år mer än 150 000 ton ätbara livsmedel – bara inom livsmedelsindustrin. Samtidigt lever 1–4 procent av alla svenskar i matfattigdom, det vill säga har inte råd att regelbundet äta näringsriktig mat.