Kyrkomötet om Israel och Palestina

I Sverige har de senaste veckorna genomförst demonstrationer till stöd för Israel och till stöd för Palestina. Om kriget som mellan Hamas och Israel kommer att debatteras i kyrkomötet återstår att se. Foto: Henrik Montgomery/TT, Johan Nilsson/TT

En ursäkt till det judiska folket, rätten till vård vid ett sjukhus i Jerusalem, årliga resor till Israel och stöd till följeslagarprogrammet. Det handlar fyra av motionerna om på årets kyrkomötet. En av dem tyckte utskottet att kyrkomötet ska säga ja till.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I Sverige har de senaste veckorna genomförst demonstrationer till stöd för Israel och till stöd för Palestina. Om kriget som mellan Hamas och Israel kommer att debatteras i kyrkomötet återstår att se. Foto: Henrik Montgomery/TT, Johan Nilsson/TT

Under kyrkomötets andra session den 20–22 november kommer fyra motioner som på olika sätt berör Israel och Palestina att tas upp. Alla fyra motioner har behandlats av ekumenikutskottet. 

En av motionerna ville utskottet att kyrkomötet ska säga ja till. Det är motionärer från Miljöpartiet i Svenska kyrkan (MPSK) som föreslår att möjligheterna för att stödja följeslagarprogrammet i Israel och Palestina, med syftet att säkra dess fortsatta arbete, ska utredas. 

"Svenska kyrkan framstår som part i konflikten Israel-Palestina"

Följeslagarprogrammet, vars svenska del drivs av Sveriges kristna råd, har som syfte att genom att vara en internationell närvaro, bidra till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten. De följeslagare som fanns på plats på Västbanken återvände till Sverige efter Hamas terrorattack den 7 oktober. I dagsläget är det oklart när nya följeslagare kan vara på plats. 

– Programmet behövs mer än någonsin på de ställen där man har möjlighet att vara. Det är en hemsk situation och samtidigt som det är krig i Gaza, ökar antalet bosättningar på andra platser i Palestina. Där kan följeslagarprogrammet vara behjälpligt, säger Lena Östholm Munkberg, en av motionärerna.  

Håkan Sunnliden, Frimodig kyrka, har lämnat ett särskilt yttrande till utskottets betänkande. Han skriver bland annat: “Under några år har ett antal motioner direkt eller indirekt kritiserat israelisk inrikespolitik. Tillsammans bildar dessa ett mönster som gör att Svenska kyrkan framstår som en part i konflikten Israel-Palestina.” 

Motionerar för lika rätt till sjukvård

En annan motion från MPSK rör Augusta Victoria-sjukhuset i Jerusalem, ett sjukhus som ägs av Lutherska världsförbundet.

Motionärerna vill bland annat att Svenska kyrkan ska arbeta för att samma rättigheter ska gälla för plaestinska barn som judiska när det gäller transplantationer och att ha förälder med sig på sjukhus. Utskottet menar att det ligger utanför det som kyrkomötet kan besluta om och vill därför avslå förslaget.

– Den handlar om lika rätt för alla barn, oavsett om de är från Israel eller Palestina. Det måste vara något som kyrkan kan jobba för oavsett vad som nu pågår i området. Vi kommer fortsätta försöka få igenom motionen, säger motionären Lena Östholm Munkberg.  

Till utskottets betänkande finns fyra reservationer och två särskilda yttranden. 

Nej till årliga Israelresor

Två sverigedemokrater motionerar för att Svenska kyrkan ska arrangera årliga Israelresor. 

“Det är viktigt att objektiv och bibelförankrad kunskap om Israel ökar i allmänhet bland kristna i Sverige, och i synnerhet bland Svenska kyrkans medlemmar.” skriver motionärerna. 

Ekumenikutskottet föreslår avslag på motionen med hänvisning till att det inte är nationella nivåns uppdrag att ordna resor. 

Inte aktuellt att väcka apartheid-frågan

Tre sverigedemokrater föreslår i en annan motion att kyrkostyrelsen officiellt ska be det judiska folket och den judiska församlingen i Sverige om förlåtelse för kyrkomötets beslut 2021

Beslutet motionen hänvisar till handlade om att i internationella och ekumeniska organ lyfta frågan om att granska folkrättens tillämpning i Israel och Palestina ”även utifrån FN:s apartheidkonvention och Romstadgans skrivningar om apartheid”.

Ekumenikutskottet menar att beslutet inte var riktat mot det judiska folket eller judiska församlingar i Sverige. Det skriver “att åter väcka ärendet är inte aktuellt” och föreslår kyrkomötet att avslå motionen. 

En ledamot har reserverat sig mot utskottets avslag till förmån för bifall för de båda motionerna från Sverigedemokraterna.

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023