Stadsmissionernas rapport: Mest akut är att höja försörjningsstöden

Jonas Wihlstrand

"Kommunen är ansvarig för människors väl och ve enligt svensk lag. Civilsamhället kan komplettera men vi ska inte byta uppgifter", säger Jonas Wihlstrand generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner. Foto: Mikael M Johansson

Säkerställ att miniminivån i Sveriges välfärdssystem är tillräcklig och att kartlägg hur fattigdomen ser ut. I sin senaste rapport om fattigdom ställer Sveriges stadsmissioner tydliga krav på den nya regeringen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Jonas Wihlstrand

"Kommunen är ansvarig för människors väl och ve enligt svensk lag. Civilsamhället kan komplettera men vi ska inte byta uppgifter", säger Jonas Wihlstrand generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner. Foto: Mikael M Johansson

–Historiskt är Sverige är i ett exceptionellt läge ekonomiskt. Det finns en stor utsatthet och vi måste göra nånting snabbt, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare i organisationen Sveriges Stadsmissioner som har organiserat lokala Stadsmissioner sedan 2007.

Ser en fördubbling

Fattigdomsrapporten beskriver att den senaste tiden har Stadsmissionerna i landet sett en fördubbling vad gäller att hjälpa människor med basala behov, som att få mat för dagen.

– Vi ser en stor ökning av att hjälpa människor med mat. Det har gått långsamt uppåt och eskalerat under våren 2022. Främst gäller det människor med långvarigt ekonomiskt bistånd, säger Jonas Wihlstrand.

Vad är fattigdom?

Han menar att det mest akuta för politikerna är att justera bidragen försörjningsstöd och pensioner så att de följer med i inflationen och att det extra tillfälliga bostadsbidraget inte dras av på försörjningsstödet.

–Försörjningsstödet är otroligt snävt. Det ligger på ca 100 kronor per dag och person. Det är vad ett smörpaket kostar numera.
Sveriges Stadsmissioner har gett ut fattigdomsrapporten sedan 2015. I årets rapport med statistik den egna verksamheten skriver man även att det behövs en nationell fattigdomsstrategi.

–Politiker, civilsamhället, forskare menar olika saker när de ska beskriva fattigdom. Vi behöver ett brett samtal. Hur ser fattigdom ut? En sak är absolut fattigdom som innebär att man ha mindre är två dollar per dag. Men vad kallas det när man inte har råd att betala bostad, mat och kläder?

Det har gått långsamt uppåt och eskalerat under våren 2022.

Jonas Wihlstrand

"Försörjningsstödet är otroligt snävt. Det ligger på ca 100 kronor per dag och person. Det är vad ett smörpaket kostar numera", säger Jonas Wihlstrand. Foto: Caroline Nilsson

Krasch på 90-talet

Jonas Wihlstrand menar att välfärdsfrågan för de mest utsatta inte är en höger-vänsterfråga.

–Jag tror att det finns en samsyn att vi ska ha ett skydd till de allra mest utsatta, det man ser olika på är vägen dit. Istället tror jag att det är en generationsfråga. Många har glömt hur det var på 90-talet och hur fort det kan gå. Vi som var med under 90-talskrisen vet att människors krascher blir långvariga om man inte stoppar dem i tid.

I rapporten skriver Sveriges Stadsmissioner att man reagerar på hur det talas om fattigdom i det offentliga samtalet.

Vi som var med under 90-talskrisen vet att människors krascher blir långvariga om man inte stoppar dem i tid.

– Vi känner inte igen oss i beskrivningen. När Sverige lämnar in en FN-rapport och skriver att 2030-målen är nådda kring fattigdom är det inte vad vi ser i vår verksamhet, säger Jonas Wihlstrand som har saknat uttalanden från politikerna kring de som har de allra sämst.

Samtalet handlar enligt honom endast hur medelklassen ska klara sin ekonomi vad gäller el, matpriser och annat:

Flest i Malmö

– Sverige har inte haft en sådan svår tid framför sig på 30–40 år. Det är svårare än för ett år sedan även om vi har haft en pandemi. Den klarade samhället ganska bra även vad gäller de som är mest utsatta.  Men nu när vi har krig i närområdet och priserna går okontrollerat upp. Då hålls det inte politiska presskonferenser varje dag.

Fattigdomsrapporten innehåller även en genomgång av hur den ekonomiska utsattheten fördelas mellan Sveriges kommuner med hjälp av data från SCB. Malmö är den kommun som har flest personer med låg inkomststandard eller försörjningsstöd. Låg inkomststandard innebär att inkomsten inte är tillräcklig för att betala nödvändiga omkostnader.

Den kommun som har lägst antal personer i ekonomisk utsatthet är närliggande Vellinge kommun. 
Vad gäller Stadsmissionernas insatser ligger hjälp med mat, matkuponger och subventionerad mat högst med 67 procent av verksamheten under 2015-2021.

Fakta: Högst och lägst ekonomisk utsatthet

Högst: 
Malmö 14,4 %
Filipstad 13,6 %
Hällefors 12,5 %


Lägst: 
Vellinge 1,9%
Lomma 2,6 %
Gällivare 2,7 %


Avser personer i helårshushåll med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd


Källa: Fattigdomsrapporten, SCB

Fakta: Sveriges Stadsmissioner

Stadsmissionen finns i i 10 regioner: Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro
Verksamheten finansieras av bland annat av allmänhet och företag, överskott från Stadsmissionens second-handbutiker och offentliga bidrag och avtal. 

Sveriges Stadsmissioner är en medlemsförening för den lokala Stadsmissionen som tillsammans har 1300 anställda. Till det kommer ett stort antal volontärer. 

Sveriges Stadsmissioner beräknar att de möter ca 5000 kronor personer i utsatthet varje dag.