Foto: Getty
Sverige och världen behöver en kyrka som går före
Klimattoppmötet COP27 pågår i Egypten. FN:s generalsekretrerare Antonio Guterres sa i sitt inledningstal att “vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen”. Så extremt allvarligt är läget. Samtidigt har vi fått en regering i Sverige som gjort tydligt att klimatkrisen och den omställning som den kräver hamnar långt ner i prioriteringslistan. Många människor känner i detta läge en växande desperation. Vem tar ansvar för framtiden?
Vi önskar att vi, som engagerade i Svenska kyrkan, i denna situation kunde ha ett klart budskap till den unga generationen: “Kyrkan sviker inte. Vi har tagit till oss vidden av detta nödläge, vi vill ställa våra resurser till förfogande i kampen för en beboelig planet.” Men tyvärr känns det inte, ännu, som att vi kan framföra en sådan försäkran.
Vi är förstås tacksamma för allt som görs, för alla dem som engagerar sig redan på olika sätt, för den goda viljan uttryckt i kyrkans färdplan för klimatet, för biskop Andreas medverkan nu vid COP27 mm. Men vi vill ändå säga, till er biskopar, till alla kyrkoherdar och andra som har inflytande i kyrkans värld:
Nu behövs tydliga steg framåt i solidaritet med jorden och med klimatnödlägets offer! Här är några förslag på steg som vi tror kunde vara viktiga.
Våga visa er personligt berörda av det existentiella hot som klimatförändringarna innebär.
Uppmuntra alla församlingar till lokala samarbeten med omställningsrörelsen och miljöorganisationer, där kyrkans lokaler kan få vara en samlingsplats.
Peka på One Planet Plate - en modell för att äta inom planetens gränser - som ett sätt att praktisera klimaträttvisa i församlingshemmens kök.
Stötta de anställda och ideella som vill ansluta till “for Future”-rörelsens fredagsstrejker.
Uppmana till bön för skapelsen varje vecka, till exempel på fredagar.
Ställ er bakom Fossilnedrustningsavtalet (the Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty) för att ansluta er till den växande grupp religiösa ledare från olika traditioner som kräver ett omedelbart stopp för all ny utvinning av kol, olja och gas.
Förra året pilgrimsvandrade vi från Vadstena till COP26 i Glasgow, som en del av rörelsen Pilgrim’s Walk for Future. I år gick vi från Åbo i Finland genom skärgården och över Åland till Stockholm, dit vi kom två dagar före valet. Också här överlämnade vi ett upprop, denna gång till våra riksdagsledamöter. Dessa erfarenheter är fortfarande levande i våra kroppar och sinnen, och vi planerar att fortsätta vandra för klimatet och för framtiden. Det är ett sätt att hjälpa oss till det stora uppbrott som vår tid kallar oss till - en rörelse mot ett hållbart sätt att leva på jorden. Låt oss gå tillsammans! Sverige och världen behöver en kyrka som går före.
Hans Kvarnström,
präst
Pether Nordin,
civilekonom och fd stiftsdirektor
Annika Spalde,
diakon
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.