Replik / Partipolitik. De politiska partierna kommer successivt att försvinna från Svenska kyrkan. Det tror debattskribenten Lars Hjertén och uppmanar kyrkan att förbereda sig på ett nytt sätt att utse de kyrkliga beslutsfattarna.
Partier i kyrkan är en fråga som dyker upp allt som oftast. Ja, säger de som gillar idén, nej de som ogillar den. Skälen kan dock variera. I Kyrkans Tidning nummer 21/2016 skriver Gunnar Hyltén-Cavallius ett bestämt nej medan Erik Lundgren i nummer 22/2016 är lika säker på att partier i kyrkan är helt okej, i varje fall om partiet är Socialdemokraterna.
I det socialdemokratiska partiprogrammet har Lundgren nämligen funnit att SAP ”bäst svarade mot den gudsrikesvision som Jesus talade om.” Om detta stämmer borde ju alla kristna rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalen, men jag gissar att Sverigedemokraterna och Centerpartiet, som också går fram med partilistor, anser att deras partier bäst svarar mot det kristna budskapet.
Ett mera trovärdigt skäl till partilistor i kyrkovalen är att detta ger kandidaterna en betydligt större chans till en plats i de kyrkliga församlingarna än om de ställer upp i nomineringsgrupper utan partianknytning. Om partiet ansvarar för allt från nomineringar till valet står det aktuella partiet med sina ombudsmän som garant för att allt sköts på bästa och mest effektiva sätt.
Det gynnar också partiet, som har kyrkovalet som en avstamp inför de ”riktiga” valen. När jag fick valmaterialet 2013 framgick detta tydligt. Ni som tänker rösta på SAP i 2014 års val, glöm inte att göra det redan nu i kyrkovalet, var budskapet. Inget märkvärdigt med det och det var ju tillräckligt för att man blev största parti med bred marginal.
Problemet är emellertid att det bara var 12,8 procent av alla röstberättigade som utnyttjade sin rösträtt 2013. Trots att också 16-åringar fick rösta. En katastrof om det gällt de politiska valen året efter. Allt under 50 procent anses där vara helt oacceptabelt. Så inte i kyrkovalen, där 15 procent hade varit en enorm framgång.
Vi i kyrkan bör nog tänka om. Ett alternativ vore att alla partier ställer upp med egna listor. Det skulle säkert få upp siffran med några procent. Men det är i dag en omöjlighet, eftersom de flesta partier har överlåtit kyrkovalet till kyrkligt aktiva medlemmar. Min gissning är att partilistor successivt försvinner. Kritiken finns numera även inom de aktuella partierna. Det kan vara förutseende att redan nu förbereda sig på ett annat sätt att utse framtidens kyrkliga beslutsfattare.
Lars Hjertén
före detta moderat kyrkopolitiker
LÄGG TILL NY KOMMENTAR