REPLIK. Utestäng och misstänkliggör inte engagemanget hos dem som vill engagera sig i kyrkans verksamhet, skriver Nils-Åke Sandström i en replik till Björn Helgesson.
Björn Helgesson påstår i ett debattinlägg i Kyrkans Tidning nummer 24/17 att den svenska kyrkan är utsatt för politisk kolonialism av politiska partier, som han ser som förtryckande härskarmakter. Men kanske det är precis tvärt om. Att det är präster som under mycket lång tid var kyrkans kolonialmakt och att några få präster nu desperat kämpar emot en demokratisk folkkyrka, som skall göra människorna mera delaktiga i kyrkan och inte längre bara som undersåtar till prästerna.
Jag tror att de flesta präster är positiva till att Svenska kyrkan kommit närmare människorna och gjort dem mera delaktiga. Men tyvärr är det några som ser det som ett hot mot deras överhöghet och därför har svårt att acceptera det. På samma sätt var det några präster som på liknande sätt var mycket upprörda 1858 när konventikelplakatet delvis upphävdes. Då det blev tillåtet att anordna bönemöten, där även icke prästvigda fick förkunna guds ord. Innan dess hade detta varit strängt förbjudet. Troligen hade lekmannapredikanter setts som illegala konkurrenter och man ville därför tysta dem, som av sin övertygelse ville förkunna Guds ord, trots att det ledde till hårda straff.
Förhoppningsvis inser de allra flesta idag hur orimligt detta var och att det helt stred emot Jesus missionsbefallning, att gå ut och göra alla till Guds lärjungar. Jesus krävde inte att de först var prästvigda.
Valdeltagandet vid kyrkovalet har de senaste åren varit mycket lågt, vilket är en oroande utveckling. Därför är det är mycket viktigt för den Svenska kyrkan att inte begränsa och minska engagemanget. Att då som Helgesson, vilja utestänga grupper och misstänkliggöra deras engagemang, strider helt mot det kristna budskapet och skadar den Svenska kyrkan. I stället bör alla, som vill engagera sig för kyrkans verksamhet välkomnas.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR