Låt kyrkomötet utlysa ett klimatnödläge, skriver företrädare för nomineringsgruppen MPSK, De Gröna. Foto: Mikael M Johansson
Vi har inte tid att vänta, jordklotet brinner. MPSK De gröna vill att kyrkan visar vägen i denna svåra tid
Låt kyrkomötet utlysa ett klimatnödläge. Den svenska kyrkans biskopar, stiftens högsta kyrkliga ledare, har redan uttalat att vi befinner oss i ett klimatnödläge. Det är inte enbart en fråga om planetens överlevnad utan det är en existentiell fråga. Vi kan inte lämna en springnota till kommande generationer.
Tyvärr verkar det svårt för kyrkomötet, den Svenska kyrkans högsta beslutande organ att ställa sig bakom biskoparnas uttalande. En motion om klimatnödläge har nu ställts till kyrkomötet i november men förvaltarskapsutskottets förslag till svar är avslag.
Miljöpartister inom Svenska kyrkan, MPSK de gröna, anser att ett besvarande av denna motion skulle bekräfta biskoparnas uttalande. Kyrkan har på många håll ett bra klimatarbete som behöver uppmuntras och bekräftas. Ett avslag är ett mycket märkligt beslut, särskilt eftersom det redan är en tradition inom politiken att besvara motioner gällande frågor som redan görs.
Ställer sig kyrkomötet bakom biskoparnas uttalande skulle det stärka den Svenska kyrkans klimatomställning på väg mot klimatneutralitet. Kyrkan är redan drivande i klimatarbetet och har kommit ganska långt. Nya ambitiösa och nödvändiga mål har införts i Svenska kyrkans klimatfärdplan, det handlar bland annat om resor, energianvändning och skogsförvaltning, även en miljödiplomering har införts inom många av kyrkans verksamheter och en utredning för ett hållbart skogsbruk har tillsatts.
Den Svenska kyrkans skogsutredning ska undersöka och komma fram till hur kyrkans skogsförvaltning kan bli så ekologisk, ekonomisk, socialt samt andligt och existentiellt hållbar som möjligt och även gynna biologisk mångfald. Svenska kyrkan har under 2022 bett urfolket samerna om ursäkt för de historiska övergreppen, och en översyn av skogsbruket med en anpassning efter samiska intressen är på gång.
Det är många gröna satsningar som görs inom kyrkan och det gröna perspektivet genomsyrar verksamheten både i digitala medier och i praktiken, men arbetet behöver bli mer känt hos fler.
Europaparlamentet antog redan 2019 en resolution och ledamöterna framhöll att Europa och resten av världen befinner sig i ett klimatnödläge. Resolutionen antogs sedan vid FN:s klimatkonferens i Madrid, COP 25.Sedan har Equmeniakyrkan utlyst ett klimatnödläge vid sin kyrkokonferens 2021 och nu har den Svenska kyrkan en möjlighet att visa vägen.
Det aktuella världsläget där människor massakreras och fruktansvärda krig pågår är övergrepp på hela mänskligheten. Krigen med bomber, utsläpp och förstörelse tar liv och ökar klimatförstöringarna, allt detta sker trots att vi bara har jordklotet till låns. Den meteorologiska världsorganisationen, WMO har i sin rapport 2022, The Global Annual to Decadal Climate Update beskriver att det är med 66 procents sannolikhet att den årliga temperaturen tillfälligt kommer att vara 1,5°C varmare än under förindustriell tid under de närmaste fem åren.
I rapporten av Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC bekräftas att vi står inför konsekvenser som aldrig tidigare skådats och att kraftfull handling behövs nu. Möjligheten att ställa om och begränsa effekterna finns fortfarande men de minskar snabbt. Rapportens budskap manar till handling och beskriver att de kommande sju åren fram till 2030 som helt avgörande. Rapporten ska redovisas på FN:s klimatkonferens, COP 28 i Dubai den 30:e november till den 12:e december 2023. Det är viktigt att visa på hur denna insikt tar sig uttryck i arbetet för en verklig hållbarhet både nationellt och globalt.
Svenska kyrkans biskopar skrev inför FN:s klimattoppmöte, COP 26, i Glasgow där förhandlare från världens länder samlades för att skynda på insatserna för att uppnå målen i Parisavtalet, att det råder ett klimatnödläge. Det krävs ett tydligt rättviseperspektiv, klimatförändringarna orsakar skogsbränder, översvämningar och torka som skördar liv över hela världen. Människor tvingas på flykt. Allt fler gränser för vad vår planet klarar av är nära att överskridas. Det är väl känt att mänsklig aktivitet är huvudorsaken och med Parisavtalet ges vi ett internationellt åtagande.
Låt den Svenska kyrkan sätta ner foten, utlysa ett klimatnödläge och visa stöd för biskoparnas uttalande. Vi har inte tid att vänta, jordklotet brinner. MPSK De gröna vill att kyrkan visar vägen i denna svåra tid och utlyser ett klimatnödläge, det handlar såväl om den enskilda människan som hela jordklotet både socialt, miljö- och klimatmässigt. Det handlar om att värna hela skapelsen.
Nomineringsgruppen MPSK, De Gröna
Lena Östholm Munkberg, ledamot, Lunds stift
Agneta Granström, ledamot, Stockholms stift
Marja Sandin-Wester, ledamot, Stockholms stift
Henrik Blind, ledamot, Luleå stift
Cecilia Gyllenberg-Bergfasth, ledamot, Linköpings stift
Åsa Öckerman, ledamot, Stockholms stift
Maria Heldt, ledamot, Uppsala stift
Aina Nordqvist, ledamot, Göteborgs stift
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.