Stoppa den diskriminering som hotar

Torgny Larsson Tidigare kyrkoherde i Tuve församling i Göteborg

I Finland bor cirka 300 000 finlandssvenskar med svenska som sitt modersmål. Där har kyrkan skapat en organisation som tillgodoser båda språkgruppernas behov. Det borde även vara möjligt i Göteborg

Ända sedan 1950-talet har gudstjänster och annan församlingsverksamhet bedrivits på finska i Göteborg. Nu hotas denna på grund av brist på finansiering. Det finns inte längre någon gemensam kyrklig organisation för hela staden. Det försvårar det arbete som bedrivs över församlingsgränserna som t.ex. Stadsmissionen, Sjukhuskyrkan, Sjömanskyrkan, familjerådgivningen och annan diakoni, högskolearbetet liksom den församlingsverksamhet som bedrivs på det finska språket. I en tid av sjunkande medlemstal och därmed minskade intäkter är det många behov församlingarna har att tillgodose, men det vore förödande om detta skulle leda till att hela den finska verksamheten skulle utraderas.

I Göteborg bor många med rötter i Finland och som har finska som sitt modersmål. Även om de i varierande grad behärskar det svenska språket, är det viktigt att få be och utöva sin tro på det språk man lärde sig som barn och har som sitt modersmål. Det är också av betydelse att få göra detta tillsammans med andra med gemensam nationell och kulturell bakgrund.

Det finska språket är ett av de fem nationella minoritetsspråken. Det innebär rätt att utöva sin kultur och använda på sitt hemspråk.  Göteborg är också en av de kommuner i landet som har finska som förvaltningsspråk.

Man beräknar att sverigefinnarna i Göteborg betalar minst 40 miljoner i kyrkoavgift. Det är viktigt att de upplever delaktighet i kyrkan. Den finskspråkiga verksamheten är inte en främmande verksamhet. Det är en del av Svenska kyrkans verksamhet. Enda skillnaden är att man använder ett annat språk än svenskan.

Av den policy för arbete på nationella minoritetsspråk som Göteborgs stiftsstyrelse antog 2018, framgår att man vill främja minoriteternas delaktighet och inflytande. Man vill utöver språk även stödja och tydligt uppmärksamma minoriteternas kulturarv.

I Finland bor ca 300 000 finlandssvenskar med svenska som sitt modersmål. Där har kyrkan skapat en organisation som tillgodoser båda språkgruppernas behov. Det borde även vara möjligt i Göteborg. Nu krävs åtgärder för att sätta stopp för den diskriminering som nu hotar.

Torgny Larsson
Tidigare kyrkoherde i Tuve församling i Göteborg och då ordf. i den finska samarbetskommitten 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Karlstads stift
Stockholms stift
Stockholms stift