Inget nej till brudöverlämning

Kungen går upp för altargången med dottern

Kronprinsessan Victoria leddes under sin vigsel fram till prins Daniel av kungen. Ledamoten Sara Waldenfors tycker att kyrkomötet borde arbeta för att motverka fenomenet. Foto: Anders Wiklund/TT, Magnus Aronson/Ikon

Kyrkostyrelsen ska få i uppdrag att ta fram ett material som ger fördjupad kunskap om vigseltraditioner. Det tycker kyrkolivsutskottet, som nu har sagt sitt om den omtalade brudöverlämningsmotionen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kungen går upp för altargången med dottern

Kronprinsessan Victoria leddes under sin vigsel fram till prins Daniel av kungen. Ledamoten Sara Waldenfors tycker att kyrkomötet borde arbeta för att motverka fenomenet. Foto: Anders Wiklund/TT, Magnus Aronson/Ikon

Den motion som varit föremål för mest debatt inför årets kyrkomöte handlar om att Svenska kyrkans nationella nivå ska arbeta fram riktlinjer för att motverka brudöverlämning vid vigslar i Svenska kyrkans ordning.

Motionen är skriven av socialdemokraterna Sara Waldenfors och Jesper Eneroth, gruppledare för S i kyrkomötet. Motionärerna ser brudöverlämning som ett tecken på ojämlikhet, en kvarleva från när kvinnan var omyndig och lämnades över från far till make. De menar att brudöverlämningen är en liturgisk fråga och att det är fel att överlämna till präster själva att ta ställning i frågan från fall till fall.

Vill se fördjupad kunskap om vigseltraditioner

Nu har kyrkolivsutskottet kommit med sitt betänkande i frågan. I betänkandet föreslår utskottet att kyrkomötet ska avslå motionen. 

Utskottet kommer dock med ett tilläggsförslag.  Utskottet vill att kyrkomötet ger kyrkostyrelsen i uppdrag att ta fram ett material som ger fördjupad kunskap om vigseltraditioner till stöd i vigselsamtal.

I sitt betänkande skriver utskottet att samtal kring brudöverlämning behöver fortsätta även framöver.

Prästens ansvar att leda gudstjänsten

“Det är en fråga som behöver hanteras varsamt och med pastoral omsorg. I samtal mellan präst och vigselpar som önskar ha brudöverlämning kan det samtalas om vad bruket kan gestalta och symbolisera.“

I övrigt skriver utskottet att det är samstämmigt med läronämnden, som gjorde ett yttrande inför kyrkomötets första session, och gudstjänstutskottet om att det som motionen uttrycker inte ska behandlas av kyrkomötet. Det är den enskilda prästens ansvar att leda gudstjänsten och inga ytterligare regleringar behövs än de som redan finns i Svenska kyrkans gudstjänstböcker, menar utskottet.

Motionären föreslår avslag

Motionären Sara Waldenfors är också ordförande i kyrkolivsutskottet. Hon reserverade sig inte mot förslaget att avslå hennes motion.

– Vi hade ett så fint samarbete i utskottet. Jag tycker om att det blir ett bra samtal, när folk lyssnar och förstår varandra. Med anledning av samtalet så kom förslaget att ta fram ett material om vigseltraditioner och då var jag alldeles nöjd med det, säger Sara Waldenfors.

– Jag skrev ju motionen för att jag står för den. Men det är så här vår demokratiska process ser ut och jag tycker att det var en bra sak som utskottet landade i.

I en enkät som Kyrkans Tidning gjort över prästernas syn på brudöverlämning svarade 43 procent att deras arbete skulle försvåras av riktlinjer från kyrkomötet. 23 procent av de svarande sa att sådana riktlinjer inte skulle påverka dem och 15 procent att deras arbete skulle underlättas.

Kyrkomötet fattar beslut om årets motioner i november. 

Fakta: Brudöverlämning

Brudöverlämning innebär att någon, oftast pappan, går med bruden till altaret. Där väntar brudgummen och bruden lämnas över till honom.

Motsats till brudöverlämning är att brudparet går tillsammans nedför altargången. 

Frågan har tidigare debatterats i media bland annat inför kronprinsessan Victorias prins Daniels bröllop, då Victoria ville ledas av pappa kungen till altaret. På vigseln gick hon och kungen tillsammans och mötte Daniel innan altaret.